« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
SAVJETI

Koju sol trebate - običnu ili himalajsku?

Prehrana treba sadržavati umjerene količine soli kako bi tijelo moglo obavljati važne biološke funkcije

Kako se odlučiti
Kako se odlučiti (Arhiva)
Više o

sol

,

himalajska sol

Himalajska sol vrsta je soli koja je prirodno ružičaste boje i vadi se u blizini Himalaja. Ova vrsta soli je bogata mineralima, a brojni tvrde da ima i brojne zdravstvene blagodati, zbog čega se često smatra zdravijom od obične kuhinjske soli.

Sol se uglavnom sastoji od natrijevog klorida i pomaže u regulaciji važnih procesa u tijelu. Prehrana treba sadržavati umjerene količine soli kako bi tijelo moglo obavljati važne biološke funkcije.

Što je ružičasta himalajska sol?

Himalajska sol prolazi kroz minimalne procese obrade zbog čega je mnogi ljudi konzumiraju kao alternativu običnoj kuhinjskoj soli. Ružičasta himalajska sol se ručno ekstrahira i minimalno obrađuje čime nastaje nerafinirani proizvod bez aditiva. Upravo zbog toga se himalajska sol smatra prirodnijom i zdravijom nego obična kuhinjska sol.

I himalajska sol se sastoji uglavnom od natrijevog klorida, ali sadrži i neke druge minerale i elemente u tragovima kojih nema u običnoj kuhinjskoj soli. Neke procjene sugeriraju da himalajska sol može sadržavati do 84 različitih minerala i elemenata u tragovima. Zapravo, upravo ti minerali, posebno željezo, daju himalajskoj soli karakterističnu ružičastu boju.

Ovu vrstu soli možete koristiti na razne načine. Možete je dodavati u jela tijekom kuhanja, baš kao što to činiti s običnom kuhinjskom soli. Prema američkim prehrambenim smjernicama, odrasla osoba ne bi trebala dnevno unositi više od 2300 mg natrija, što je približno jedna čajna žličica sitno mljevene soli. Kada koristite himalajsku sol, najbolje je provjeriti nutritivnu oznaku jer se količina natrija može razlikovati ovisno o marki.

Osim tijekom kuhanja, himalajsku sol možete koristiti i za kupku jer može pomoći kod nekih kožnih problema ili olakšati upalu mišića. Nadalje, ova vrsta soli se koristi i za izradu lampi za koje se tvrdi da pročišćavaju zrak. No, za sada postoji ograničen broj studija koje potvrđuju ove pozitivne učinke himalajske soli pa su potrebna dodatna istraživanja koja bi to jasno dokazala.

Razlike između obične i himalajske soli

Iako se obje vrste soli sastoje uglavnom od natrijevog klorida, ružičasta himalajska sol sadrži do 84 drugih minerala i elemente u tragovima. To uključuje i minerale poput kalija i kalcija, kao i manje poznate minerale poput stroncija i molibdena. Nadalje, himalajska soli sadrži i više kalija, magnezija i željeza.

Postoje razne tvrdnje koje navode da je himalajska sol zdravija nego obična kuhinjska sol. Neki tvrde da himalajska sol pomaže kod respiratornih bolesti, da smanjuje znakove starenja, poboljšava kvalitetu spavanja, regulira šećer u krvi i povećava libido. No, treba naglasiti da za sada ne postoje znanstveni dokazi koji bi potkrijepili te tvrdnje.

Prema tome, ako vam nisu nužni dodatni minerali i elementi iz himalajske soli jer ih unosite dovoljno putem nekih drugih namirnica, onda možete koristiti i običnu kuhinjsku sol, navodi Healthline. No, ako želite izbjeći aditive koji se nalaze u običnoj kuhinjskoj soli, onda je ružičasta himalajska sol izvrsna prirodna alternativa.

16.04.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh