« Žene
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
MALE RAZLIKE

Djevojke stare poput svojih majki

Stara izreka kaže da se sve kćeri pretvore u svoje majke, a sada je znanost to i potvrdila

Mama i kćer stare jednako
Mama i kćer stare jednako (Arhiva)
Više o

starenje

,

žene

,

majke i kćeri

,

djevojke

Istraživači koji su proučavali lica majki i njihovih kćeri otkrili su da stare na jednak način. Majke svoje genetske značajke prenose na potomstvo stoga je vrlo vjerojatno da će kćeri imati slične znakove starenja kada uđu u kasniju dob.

Prema navodima stručnjaka iz medicinskog centra Loma Linda sa Sveučilišta u Kaliforniji, sličnosti postaju očite kada žene pređu treće desetljeće života. Njihova otkrića potvrdila su pretpostavku, da ako se želi vidjeti kako će djevojka ostariti, najbolje je pogledati njezinu majku.

Voditelj istraživanja, dr. Matthew Camp, objasnio je kako su korištene 3D tehnike i programi za animaciju lica kojima se mjerio gubitak volumena u koži oko očiju, na deset parova majki i kćeri u dobi od 15 do 90 godina. Vjeruju kako bi njihovi rezultati mogli pomoći ženama u borbi protiv starenja.

U jednom malo starijem istraživanju, znanstvenici iz kompanije Procter & Gamble otkrili su da 1500 različitih gena određuje koliko će dugo koža ostati glatka. Stotine tih gena kontrolira snagu kože u borbi protiv slobodnih radikala, tj. molekula iz zraka koje je oštećuju, no istraživači navode kako i faktori poput prehrane, okoliša i načina života također igraju veliku ulogu u procesu starenja.

28.02.2013. 21:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh