« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
UPITNA EFIKASNOST

Dječje zubne paste ne štite od karijesa?

Nova studija navodi da bi roditelji trebali koristiti zubne paste s većom koncentracijom fluora ako žele spriječiti karijes kod svoje djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

djeca

,

zubna pasta

,

fluor

Istraživači su otkrili kako su dječje zubne paste koje sadrže manji udio fluora zapravo efektne kao i proizvodi bez fluora. Studija koju se provela grupa Cochrane Oral Health sa Sveučilišta u Manchesteru, još prije je pokazala da zubne paste s fluorom reduciraju mogućnost karijesa za  24 posto.

Njihovo posljednje istraživanje, koje je uključivalo 79 eksperimenata provedenih na 73.000 djece iz cijelog svijeta, također sugerira kako pranje zubi s pastom koja sadrži fluor prije nego što dijete navrši 12 mjeseci može dovesti do povećanog rizika od razvoja fluoroze.

Gutanje većih količina zubne paste također može uzrokovati fluorozu kod djece do 6 godina starosti, dok se zubi još uvijek razvijaju, no upotreba manjih količina može reducirati rizik.

Dr. Anne-Marie Glenny, jedna od autorica studije objašnjava: ˝Roditeljima je vrlo zbunjujuće odrediti pravu mjeru, a tome odmaže i činjenica da različite kompanije koriste različite koncentrate fluora u svojim zubunim pastama namijenjenima djeci.˝

˝S gledišta javnog zdravlja, rizik od karijesa i njegovih posljedica veći je od rizika fluoroze. Kod djece koja imaju povećani rizik od karijesa i kvarenja zubi, korištenje manjih količina zubne paste s većim udjelom fluora može samo biti od pomoći˝, dodaje dr. Glenny.

21.01.2010. 13:11:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    sandra
    02.03.2011. 14:35
    mama sam dečki u dobi od 7 i 8 godina.Starijem su sinu iznikli trajni zubi s oštećenom caklinom.Rečeno nam je da je to zbog lijekova pa da je ipak od prevelike količine floura.Koriste pastu i tabletice flournatril 0,5.Sad su i mlađem tako nikla tri donja zuba prednja,a imao je dosad super zubiće.Pomozite ako ste ikad čuli za tako što,jer više neznam kamo.Nesretna mama iz Imotskog.Spasite mi djecu.!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh