« Život
objavljeno prije 12 godina
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

Djeca starijih rodilja su zdravija i inteligentnija

Djeca koju su majke rodile nakon svoje 40-te su zdravija, inteligentnija te doživljavaju manje nesreća nego vršnjaci koji imaju mlade roditelje

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

trudnoća

,

zdravlje

,

starije rodilje

,

odgoj djece

,

inteligencija djece

Uvriježeno je mišljenje da trudnoća postaje sve riskantnija s godinama, kako za dijete tako i za majku, no novo istraživanje britanskih liječnika i znanstvenika ukazalo je na prednosti rođenja kasnije u životu - djeca koju su majke dobile nakon 40-te su zdravija i bistrija od vršnjaka s mladim roditeljima.

Znanstvenici s Instituta za zdravlje djece, te kolege sa sveučilišta London i fakulteta Birkbeck do otkrića su došli uspoređujući 1100 klinca koje su majke rodile nakon 40-te s 38 tisuća vršnjaka koje imaju mlađe mame.

Istraživanje je pokazalo da djeca starijih rodilja rjeđe doživljavaju nesreće zbog kojih bi bila potrebna hospitalizacija te da imaju širi vokabular i viši kvocijent inteligencije od vršnjaka.

Znanstvenici vjeruju kako je mogući razlog taj što starije majke imaju više životnog iskustva koje im pomaže da budu bolji roditelji nego mlađe žene.  

"Starije majke imaju solidne roditeljske vještine, nisu previše impulzivne, smirenije su te imaju više životnog iskustva koje ih čini spremnijima za majčinstvo", rekao je dr. Alastair Sutcliffe, jedan od istraživača.

22.05.2012. 16:58:07
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    d
    22.05.2012. 18:00
    glupost jos jedna napisana..kako mogu bit zdraviji i pametniji kad je dokazano da je bas upravo suprotno..povecana mogucnost genetskih poremecaja i nasljednih bolesti!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh