« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
FRANCUSKO ISTRAŽIVANJE

Djeca koja žive kraj nuklearki češće obolijevaju od leukemije

Francuska koristi nuklearke već tri desetljeća i jedna je od zemalja koja se najviše oslanja na taj izvor energije sa 75 posto struje koja se proizvodi u 58 nuklearki

Fotografija vijesti
Više o

Francuska

,

leukemija

,

nuklearne elektrane

Istraživanje francuskih stručnjaka za nuklearnu sigurnost pokazalo je kako je broj djece oboljele od leukemije više nego dvostruko veći u blizini nuklearnih elektrana nego je to slučaj s drugim dijelovima zemlje, prenosi Hina.

Francuska koristi nuklearke već tri desetljeća i jedna je od zemalja koja se najviše oslanja na taj izvor energije sa 75 posto struje koja se proizvodi u 58 nuklearki.

Istraživanje je utvrdilo da je u razdoblju od 2002. do 2007. godine 14-ero djece u dobi do 15 godina koje je živjelo u krugu od pet kilometara od 19 francuskih nuklearki bilo dijagnosticirano s leukemijom. To je dvostruko veći broj u odnosu na ostatak zemlje.

"To je rezultat koji je dobro provjeren i koji je statistički značajan", kazao je Dominique Laurier, šef epidemiološkog istraživačkog laboratorija u IRSN-u - francuskoj instituciji odgovornoj za nuklearnu sigurnost.

IRSN je sa zdravstvenim vlastima i ranije proučavao utjecaj nuklearki ali do sada nije bilo porasta broja oboljelih od leukemije među onima koji su živjeli u njihovoj blizini.

Francuski se stručnjaci nadaju da bi se istraživanje moglo provesti na razini više zemalja kako bi se na većem uzorku utvrdilo postoji li veza leukemije i života u blizini nuklearki.

Dosadašnja istraživanja u drugim zemljama poput Britanije ili Njemačke nisu utvrdila porast broja oboljelih osim u slučaju njemačke nuklearke Krummel na sjeveru zemlje.

12.01.2012. 15:52:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh