« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
DOMINACIJA BOLESTI

Pneumonitis izgurao ubojstva iz top 15 uzroka smrti u SAD-u

Pneumonitis, bolest dišnog sustava koja pogađa osobito ljude treće životne dobi, istisnuo je po prvi puta u 45. godina ubojstva iz prvih 15 uzroka smrti u Americi

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

ubojstvo

,

CDC

,

bolesti

,

uzrok smrti

,

pneumonitis

Bolest dišnog sustava koja pogađa osobito ljude treće životne dobi - pneumonitis, postao je sve češći uzrok smrti u SAD-u i time po prvi put nakon 45 godina istisnuo ubojstva iz prvih 15 uzroka smrti u Americi, stoji u priopćenju Državnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), javlja Hina.

U godišnjem izvješću o uzrocima mortaliteta u SAD-u, CDC je objavio podatak prema kojemu se među 15 najčešćih uzroka smrtnosti u zemlji pojavio pneumonitis uzrokovan krutim tvarima i tekućinom. Ta bolest dišnog sustava uspjela je potisnuti ubojstva na 16. mjesto ljestvice glavnih uzroka smrtnosti u zemlji. Prvi put od 1965. ubojstvo nije među 15 najčešćih uzroka smrti u SAD-u, objavio je CDC.

Podaci CDC-a govore o tomu da dosadašnji "veliki ubojice" u SAD-u i dalje ostaju uglavnom isti. Riječ je o kardiovaskularnim bolestima i raznim oblicima karcinoma, na koje "otpada" gotovo polovina svih smrtnih slučajeva.

Smanjenje broja smrtnih slučajeva zbog ubojstva je, tvrde iz CDC-a, očekivano. Prošli je mjesec FBI objavio preliminarni izvještaj o stopi zločina u SAD-u tijekom 2010. i ono pokazuje da je broj ubojstava u prvom polugodištu pao za 7,1 posto, što je veliko postignuće, unatoč ekonomskim i gospodarskim poteškoćama u kojima se zemlja nalazi.

Prosječan životni vijek stanovnika SAD-a neznatno je porastao tijekom 2010., na 78,7 godina, u odnosu na 78,6 u 2009. Za 2,4 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u 2010. "najveći krivci" su redom: srčane bolesti, maligne bolesti, kronične respiratorne bolesti, cerebrovaskularne bolesti, nesreće..., dijabetes je na 7. mjestu, a samoubojstvo na 10. mjestu.

12.01.2012. 13:05:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh