« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
MALCI

Djeca bolje lažu kad imaju bolje pamćenje

Djeca koja su bila dobri lašci pokazuju bolje rezultate na testovima verbalne memorije, odnosno mogu zapamtiti više riječi.

Dječje laži pokazatelj su boljeg baratanja informacijama
Dječje laži pokazatelj su boljeg baratanja informacijama (Shutterstock)
Više o

djeca

,

pamćenje

,

laži

,

laganje

Djeca koja imaju dobro pamćenje bolje lažu, zaključili su britanski i američki psiholozi, nakon analize rezultata istraživanja koje je obuhvatilo šestogodišnjake i sedmogodišnjake kojima je pružena prilika da varaju na kvizu i potom o tome lažu.

Djeca koja su bila dobri lašci bila su bolja na testovima verbalne memorije, odnosno mogla su zapamtiti više riječi, što znači da dobro barataju s velikim brojem informacija, iako su sklona lažima.

Koristeći skrivene kamere tijekom igre pitanja i odgovora, znanstvenici su identificirali djecu koja su krišom pogledala odgovor na pitanje iako im je kazano da to ne čine.

Potencijalno iznenađujuće otkriće (za roditelje) je da je samo četvrtina djece lagala gledajući odgovor, a daljnja ispitivanja pokazala su koja su djeca bila dobra lašci, a koja loši.

Istraživače je posebice zanimala sposobnost djece da dobro prikrivaju svoje laži. U posebnom testu pamćenja, dobri lašci pokazali su da imaju bolju radnu memoriju za riječi, ali nisu pokazali da su bolji u pamćenju slika (vizualno-prostorna memorija).

Znanstvenici kažu da je to zato što je kod laganja važno pamćenje velikog broja verbalnih informacija, dok je pamćenje slika manje važno.

Stoga, kad vam dijete dobro laže, znajte da je pametno, ma koliko to i nije neka utješna informacija.

22.06.2015. 13:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh