« Život
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
IZ DALEKE PROŠLOSTI

Divovski škorpioni nekad su vladali Zemljom

Tragovi goleme drevne životinje otkriveni su na sjeveroistoku Škotske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

fosil

,

otkriće

,

divovski škorpion

Tragove je ostavio gigantski šesteronožni morski škorpion po imenu Hibbertopterus, dok je prelazio preko mokrog pijeska prije 330 milijuna godina. To je za sada najveći poznati trag neke životinje iz skupine beskralježnjaka.  

Fosil je otkrio dr. Martin Whyte sa Sveučilišta Sheffield. Škotska udruga za očuvanje prirodne baštine, koja je financirala projekt, opisala je ovo otkriće kao jedinstveno i međunarodno vrlo bitno, jer je biće bilo divovskih proporcija.

Životinja, koja je u srodstvu s današnjim škorpionima i rakovima, bila je dugačka dva, a široka jedan metar. Tragovi, koji su očuvani u kamenu, sastoje se od tri reda otisaka sa svake strane centralne brazde. Nju je pak načinio rep kojeg je životinja vukla po pijesku. Ovo je u kontrastu s prijašnjim dokazima koji su sugerirali da su životinje tog vremena živjele isključivo u vodi.

˝Očuvanje ovog iznimno bitnog fosila od velike je važnosti za razumjevanje tog perioda evolucije. Ovo otkriće ukazuje nam i da diljem Škotske postoje geološka blaga koja samo čekaju da ih se pronađe˝, dodaje geolog Colin Mac Fadyen.

22.04.2010. 15:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh