« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DA ILI NE?

Na što trebate paziti prije nego se odlučite na zajednički život

Prije nego se odlučite na zajednički život, uzmite u obzir nekoliko najosnovnijih stvari od kojih se sastoji svakodnevni život kako ne biste požalili

(Shutterstock)
Više o

žene

,

brak

,

veze

,

muškarci

,

zajednički život

,

useljenje

Mnogi se pitaju je li zajednički život prije braka nužan, ili je to velika pogreška.

Istraživanja govore da se parovi na takav zajednički život najčešće odlučuju iz ekonomskih razloga, zbog straha od razvoda, nedostatka vjere u instituciju braka, zbog kompromisa ili jer žele iskušati zajednički život prije nego izreknu sudbonosno ''da''.

Ali mnoga istraživanja nažalost tvrde da takav život u paru i nije najbolje rješenje. Na primjer, jedna je studija iz 2008. godine ustvrdila da se više od polovice parova koji dugo žive zajedno rastane prije nego se odluči na brak.

S druge strane, mnogi psiholozi vide prednosti u zajedničkom životu prije braka. Prije svega zbog toga što partneri mogu vidjeti kako se ponašaju u svakodnevnom životu i kako se nose s problemima. Naime, život pod istim krovom nije isto što i viđanje dva puta na tjedan, pa čak i svaki dan.

Dakle, ako se odlučite na zajednički život, bez obzira znate li ili ne znate želite li s njim/njom biti cijeli život, iskoristite to na najbolji mogući način i saznajte jesu li vaši stavovi i ponašanje kompatibilni u najosnovnijim stvarima svakodnevnog života.

Jedna od osnovnih tema koju biste trebali zajednički riješiti su financije. Brzo ćete shvatiti ako postoje neke razlike u pogledima na financije. Na primjer, možda shvatite da vaš partner uopće ne smatra da je potrebno štedjeti, a vama je to vrlo važno. Ili da ćete mu/joj morati objašnjavati zašto ste nešto kupili, i to svaki put. 

Već na početku zajedničkog života pokazat će se sličnosti i razlike vaših osobnih navika i rituala. Svatko od nas neke navike nosi još od djetinjstva i njih nije tako lako promijeniti. Primjerice, možda shvatite da vi nikad ne idete spavati prije ponoći, dok se vašem partneru oči sklapaju već u osam sati navečer. Još nešto što može jako frustrirati su higijenske navike - najčešće je on taj koji ne zatvara zubnu pastu ili ostavlja prljavo rublje na podu. O svemu tome zato je nužno razgovarati već na početku.

Problemi mogu nastati i u seksualnom ritmu. Naime, dok ste se nalazili tek nekoliko puta tjedno nije bilo teško uskladiti se, ali kad počnete živjeti zajedno, vjerojatno više nećete biti tako sinkronizirani - on/ona će htjeti ujutro, a vi navečer ili slično.

Nevažna stvar u svemu tome su i vaše obitelji, pogotovo ako ćete živjeti u kući s nečijim roditeljima. Psiholozi kažu kako bi u slučaju konflikta odnos s partnerom trebao biti važniji od odnosa s roditeljima, ali to nije uvijek lako izvesti.

Dakle, prije nego se odlučite na ovaj važan korak, dobro u svemu razmislite, a najvažnije je da sa svojim partnerom o svemu iskreno i otvoreno razgovarate.

22.04.2010. 17:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh