« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NOVE VRSTE

Otkrivena žaba bez pluća i još 122 nove vrste

U srcu Bornea živi deset vrsta primata, više od 350 vrsta ptica, 150 vrsta reptila i vodozemaca te 10.000 biljaka

(WWF Malaysia)
Više o

WWF

,

nove vrste

,

nove životinjske vrste

,

žabe

,

žaba bez pluća

,

paličnjak

Žaba bez pluća i najduži paličnjak na svijetu samo su dvije od 123 nove vrste otkrivene tijekom protekle tri godine u tropskim šumama Bornea, objavila je u četvrtak Svjetska zaklada za zaštitu prirode (WWF).

Te su nove vrste pronađene na području od 220.000 četvornih kilometara guste šume, odnosno "srca Bornea", koju od 2007. štite Malezija, Indonezija i Brunejski Sultanat, tri države koje dijele Borneo, navodi WWF.

"U prosjeku smo otkrivali tri nove vrste na mjesec te su tako tijekom zadnje tri godine otkrivene 123 vrste, a tijekom zadnjih 15 najmanje 600", rekao je Adam Tomasek, direktor programa "Srce Bornea".

"Nova otkrića pokazuju bogatstvo bioraznolikosti Bornea i pružaju nam nadu da ćemo otkriti još vrsta, od kojih bi neke mogle pridonijeti i pronalasku lijekova za bolesti poput raka i AIDS-a", dodao je.

Među novim vrstama otkrivenim 2008. je i sedam centimetara duga žaba plosnate glave Barburula kalimantanensis koja diše kožom i nema pluća.

Iste je godine otkriven i Phobaeticus chani, najduži kukac na svijetu, čije tijelo bez ticala doseže dužinu od 36 cm. Oblik mu je poput grančice pa se može skriti među granjem. Otkrivene su samo tri jedinke te vrste.

Još jedna neobična vrsta je i puž golać, poseban po "ljubavnim strelicama" kojima ubrizgava hormone kako bi povećao reproduktivnu sposobnost partnera. Znanstvenici pozivaju tri zemlje da zajamče zaštitu bioraznolikosti u "srcu Bornea".(hina/metro-portal)

22.04.2010. 13:52:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh