« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SUKOBI ESKALIRAJU

Dio vojske se pobunio protiv Gadafija

U novim sukobima između protuvladinih prosvjednika i snaga sigurnosti u Libiji u nedjelju je ubijeno još najmanje 50 osoba

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Moamer Gadafi

,

Libija

Neki očevici tvrde da se jedna vojna postrojba u Bengaziju pobunila i sukobila s pripadnicima garde lojalne libijskom čelniku Moameru Gadafiju, prenosi Hina. Voditelj jedinice intenzivne skrbi u glavnoj bolnici u Bengaziju Habib al-Obaidi rekao je za Reuters da su pripadnici postrojbe "Gromova" u bolnicu dovezli vojnike ranjene u sukobima s Gadafijevom osobnom gardom.

Njegove izjave osnažio je i odvjetnik Mohamed al-Mana koji je kazao da su mu vojnici rekli da su se "sukobili s Pretorijanskom gardom i da su se pridružili narodu u pobuni". Njihove riječi potvrdili su i drugi očevici ali zasad nije moguće dobiti neovisnu potvrdu. Al-Obaidi je rekao da je u bolnicu dovezeno najmanje 50 tijela ubijenih u sukobima u nedjelju. Većina je ubijena hicima iz vatrenog oružja.

Očevici navode da je na ulice Bengazija, drugog po veličini libijskog grada, u nedjelju izašlo više desetaka tisuća prosvjednika te da su na njih pripadnici snaga sigurnosti otvorili vatru. Prosvjednici, ohrabreni uspješnim narodnim pobunama u susjednim zemljama Egiptu i Tunisu, traže završetak 41-godišnje Gadafijeve vladavine, ali su snage sigurnosti odgovorile nasilnim gušenjem prosvjeda. Sve veze Libije sa svijetom se kontroliraju, a stranim novinarima nije moguće doći u Bengazi, gdje se nalazi središte pobune.

Televizijska postaja al-Džazira javila je da je libijski predstavnik u Arapskoj ligi Abdel al-Honi podnio ostavku zbog "nasilnog gušenja prosvjeda". Ta je televizijska postaja isto tako prenijela zasad nepotvrđena izvješća prema kojima su se prosvjednici sukobili sa snagama sigurnosti i u glavnom gradu Tripoliju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava HRW ranije je javila da su u sukobima u posljednja četiri dana ubijene najmanje 173 osobe.

21.02.2011. 08:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh