« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NORMALIZACIJA

Turisti ponovno u Egipatskom muzeju na Tahriru

Najpoznatija zbirka faraonskog blaga na svijetu ponovno otvorena za javnost.

Egipatski muzej na Trgu Tahrir
Egipatski muzej na Trgu Tahrir (Wikipedia)
Više o

mumije

,

Egipatski muzej

,

Trg Tahrir

Turisti su dočekani ružama, dok egipatski restauratori brižno popravljaju umjetnine oštećene u nedavnim neredima. Kada je muzej otvorio svoja vrata, njegove prostorije, obično prepune ljudi, bile su gotovo puste. Njima su šetali samo egipatski vojnici.

Unatoč upozorenjima zbog nereda, turisti iz Nizozemske, Kanade i Japana kazali su da je njihova radoznalost da vide novi Egipat bila veća od straha.

"Ovo je dobar trenutak za Egipat i ovdje se osjećam apsolutno sigurno... zvuk slobode uljuljkao me u san", rekla je kanadska turistkinja Barbara Bonkowsky, dodajući da je plakala od sreće kada se Mubarak povukao.

U Kairo je doputovao i jedan egipatski par s juga zemlje. "Došao sam kako bih se uvjerio u pogledu muzeja i kako bih pokazao ljudima koji rade u turizmu da smo s njima, čak i ako nema stranih turista", rekao je odvjetnik Emad Mohamed.

Posjetitelje je u jednoj dvorani muzeja sa sarkofazima dočekalo pet mladih Egipćanki odjevenih u nacionalne boje, crvenu, bijelu i crnu, mašući zastavicama i dijeleći ruže.

Dok su dvorane muzeja bile uglavnom tihe, u konzervatorskoj prostoriji na prvom katu užurbano se, u oblaku prašine i piljevine, radilo na restauriranju umjetnina oštećenih u revoluciji.

Egipatski muzej nalazi se na Trgu Tahriru, središnjoj točki prosvjeda kojima je s vlasti srušen predsjednik Hosni Mubarak. Počeo se graditi 1897., a otvoren je 1902.

20.02.2011. 22:49:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh