« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZABLUDA

Detoksikacija - prijevara stoljeća koja vas može skupo koštati

Različiti wellness, spa i drugi detoksikacijski tretmani koji obećavaju čuda efikasno čiste samo jednu stvar - vaš novčanik

Fotografija vijesti
Više o

detoksikacija

,

čišćenje organizma

,

prijevare

,

zdravstveni mitovi

Svake godine milijuni žena diljem svijeta u sebe unose različite obične i neobične namirnice, ponekad i u vrlo bizarnim kombinacijama, vjerujući kako će im to pomoći da pročiste tijelo od različitih toksina koji se nakupljaju u njemu.

Javorov sirup pomiješan s čili papričicama, klistiranje, stavljanje pijavica na strateške točke i omatanje plastičnom folijom samo su neki od rituala koje mnoge od nas prolaze barem jednom godišnje, a sve u ime boljeg zdravlja i ljepote.

Ovakvi i slični tretmani obećavaju izlječenje čitavog niza problema i oboljenja, poput kroničnog umora, glavobolje, napuhnutosti, bolova u leđima i problema s kožom. Nažalost, čini se kako je sve to zapravo uzalud.

"Pročišćavanje" kuna iz novčanika

David Bender, profesor nutricionističke biokemije sa sveučilišta University College iz Londona i jedan od vodećih britanskih stručnjaka za pitanja nutricionizma, uputio je apel svima koji razmišljaju o tome da pročiste svoje tijelo nakon pretjeranog uživanja u nezdravoj hrani za vrijeme blagdana.

„Takvi tretmani su u najmanju ruku gubitak novaca i vremena, a u najgorim slučajevima mogu ozbiljno naštetiti zdravlju", upozorava dr. Bender. „Vjerovali ili ne, priroda nam je već dala iznimno efikasan sustav za rješavanje potencijalno opasnih supstanci - ljudsko tijelo", tvrdi profesor.

Nažalost, kako to već biva, i ovo se ozbiljno upozorenje pomalo zagubilo u šumu komunikacijskog kanala, uzrokovanom glasnim i agresivnim kampanjama tvrtki koje nam pokušavaju prodati skupe i „magične" proizvode za detoksikaciju tijela.

Kad valjanje u blatu završi kobno

Ipak, kako smo već rekli, budući da mnogi od ovih proizvoda nisu dovoljno klinički ispitani, neki od njih mogu biti prava katastrofa za naše zdravlje.

U kolovozu prošle godine dvije su Kanađanke umrle u wellness centru za vrijeme višesatnog tretmana blatom, koji je trebao „izvući" štetne tvari iz njihovog tijela.

Obdukcija provedena u bolnici u Quebecu pokazala je kako je 35-godišnja Chantal Lavigne doživjela srčani udar i umrla od gušenja.

U smislu ljudske biologije, ideja detoksikacije potpuni je apsurd, što nažalost ne spriječava industriju ljepote da neprestano „zaboravlja" na znanost kad je u pitanju zarađivanje.

„Ne postoji niti jedan relevantni znanstveni dokaz da se u bilo kojem trenutku u našem tijelu skupi značajnija količina otrovnih tvari koja se mora pročistiti nekim tretmanom ili promjenom prehrane. Štoviše, ljudsko je tijelo iznimno efikasno u tome", tvrdi profesor Bender. „Ideja da „loše" kemikalije kolaju našim tijelom i čekaju da ih izbacimo nekim wellness tretmanom čista je fikcija i nema veze sa znanošću."

Pseudoznanost i prodavanje magle

Vrijedi napomenuti kako je britanska znanstvena zajednica u potpunosti stala iza ovih zaključaka profesora Bendera.

„Efikasnost ovih tretmana vrlo bi se lako dala provjeriti. Sve što trebate jest uzeti uzorak krvi ispitanika prije tretmana i nakon tretmana i vidjeti je li se i u kojoj mjeri smanjila razina toksina u njegovom tijelu. Takvi su testovi brzi i jeftini, ali industrija ljepote jednostavno ih odbija napraviti", tvrdi profesor Edznard Ernst sa Sveučilišta u Exteru.

Sve ovo nije spriječilo kozmetičku industriju da se po prihodima od prodaje ovakvih tretmana smjesti na drugo mjesto, odmah iza proizvođača lijekova i pripravaka za prehladu i gripu.

Vjerujemo kako se ovo zasigurno neće svidjeti onima koji traže brza rješenja, ali čini se kako pravilna prehrana i redovita tjelovježba ipak nemaju alternativu. Ako baš imate neodoljivu potrebu da „pročistite" organizam i nakon ovogodišnjih blagdana, držite se vode.

 

Jeste li i vi u zadnjih godinu dana probali kakav detoksikacijski tretman ili bili na wellnessu? Kakva su vaša iskustva s time? Recite nam u komentarima.

13.12.2011. 17:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh