« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JABUKA NA DAN

Deset savjeta za još ljepši osmijeh

Pored toga što ih morate prati redovito, ne bi bilo loše znati što još sve možete učiniti za vaše zube

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

osmijeh

,

zubi

O važnosti oralnog zdravlja već je mnogo toga rečeno. Zanimljivo je da je usna šupljina najbolji pokazatelj povezanosti zdravlja i estetike - točnije, gdje su zubi zdravi moraju biti i lijepi (i obrnuto). Užurbanost današnjeg života možda vas ometa u revnom čuvanju njihova dobrog stanja, no zubi su iznimno važni i svakako biste im trebali pružiti pozornost koju zaslužuju. Osim što ih morate prati redovito, ne bi bilo na odmet primijeniti i sljedećih deset savjeta:

1. Ugljikohidrati samo u vrijeme obroka. Svi ugljikohidrati pretvaraju se u jednostavne šećere koji se kasnije uz pomoć bakterija u ustima pretvaraju u naslage koje nipošto ne želite na svojim zubima. Te naslage prvi su okidači koji uzrokuju karijes i bolesti desni. Kruh, krekeri i slične namirnice često su ljepljive i lako se zadržavaju na zubima i pod desnima gdje se bakterije lakše stvaraju. Zato je bolje da ugljikohidrate unosite tijekom glavnih obroka, a ne između obroka. U kojem smislu? Dok jedete više i dulje, stvarate više pljuvačke koja će vam pomoći da što više čestica hrane unesete u tijelo, odnosno da što manje hrane ostane na zubima.

2. Ne perite zube nakon gaziranog pića. Nakon konzumacije popularnih gaziranih sokova, ali i vina i sličnih tekućina koje sadržavaju kiseline nikako ne smijete prati zube jer ćete kombinacijom tih kiselina i abrazivnih svojstava četkice samo oštetiti zubnu caklinu. Najbolje je da nakon tih pića popijete i vode ili uzmete žvakaću gumu kako biste proizveli više pljuvačke i donekle neutralizirali kiseline.

3. Unosite vitamin C. Ovaj sastojak namirnica djeluje kao cement, kao neka vrsta vezivnog materijala koji drže sve vaše stanice na okupu. Pokušajte što češće unositi napitke i sokove bez šećera, a koji imaju visoku koncentraciju vitamina C. Najbolje je popiti barem jednu čašu soka od naranče svakoga jutra.

4. Pijte čaj. Antioksidanti u crnom ili zelenom čaju općenito su dobri za vaše zdravlje, a naročito za zube i desni jer sadrže polifenole, biljne spojeve koji sprječavaju nakupljanje naslaga na zubima. Osim toga, čajevi će vam riješiti i problem zadaha jer onemogućuju razvijanje bakterija. Popijte barem jednu šalicu na dan.

5. Pijte kroz slamku. Većina gaziranih sokova, sportskih napitaka pa čak i običnih sokova sadržava kiseline (citričnu i fosfornu) koje mogu oštetiti zubnu caklinu - čak i kad se radi o varijantama bez šećera. Najbolje je da takve napitke pijete kroz slamku jer ćete na taj način zube najmanje izložiti štetnim djelovanjima kiselina. Imajte ih uvijek blizu sebe, bilo da ste u kuhinji kod kuće ili u uredu na poslu.

6. Povećajte unos kalcija. Kao što je potreban za kosti u tijelu tako je važan i za vaše zube. Nema su te što puno govoriti. Jedite sireve, jogurte, pijte mlijeko... Kalcij iz hrane pomoći će vašim zubima da čvrsto ostanu na svojem mjestu.

7. Perite zube nakon bazena. Vjerovali ili ne, istraživači su otkrili da voda s previše klora, odnosno bazenska voda negativno djeluje na vašu zubnu caklinu. Ako se često kupate na bazenima, uvijek imajte sa sobom i četkicu za zube osim ručnika i šampona za tuširanje. Zube perite odmah nakon plivanja.

8. Jabuka na dan. Namirnice kao što su jabuke, mrkva, celer i sl., djeluju poput četkice za zube dok ih žvačete. Nakon nekog vremena mogu ukloniti i najupornije naslage i mrlje na zubima. Efekt čišćenja može se odmah primijetiti - naročito ako ste prava kavopija. Pokušajte jesti barem jednu jabuku na dan između glavnih obroka i nakon toga, ako ne stignete oprati zube, popijte barem čašu vode kako biste potpuno uklonili ono što jabuka očisti.

9. Ljubite se što više, što češće. Iako u ljubljenju uživate iz sasvim drugih razloga, lijepo je znati da na taj način činite dobro i vlastitim zubima. Ljubljenjem se povećava količine pljuvačke u ustima koja uklanja bakterije što uzrokuju karijes. Iskoristite ovo saznaje kao izgovor da se što više ljubite. Ako nekim slučajem nemate koga ljubiti, uvijek za svoje zube možete kupiti žvakaće gume koje sadrže ksilitol i u sebi nemaju šećera.

10. Cjelovite žitarice. Namirnice od cjelovitih žitarica štitit će vaše zube, čuvat će vas od dijabetesa i pazit će na vaše srce. Sasvim dovoljan razlog da ih počnete konzumirati, zar ne?

08.03.2010. 17:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh