« Kazalište
objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana
NAJAVE

DANCE INN/OUT predstavlja Spektakl i Portrete

Dance Inn je pop up festival usmjeren na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art, a u organizaciji kazališne skupine de facto

Dance INN/OUT festival
Dance INN/OUT festival (Arhiva)
Više o

Dance inn/out

,

predstava Spektakl

Drugo izdanje Dance INN/OUT festivala u 2020. godini uključuje nove predstave Studija za suvremeni ples i Zadarskog plesnog ansambla - riječ je o radovima Spektakl Irme Omerzo koja će biti izvedena u nedjelju, 18. listopada u 17 h na gralištu Elipsa (ulica Izidora Kršnjavog) te predstavi Portreti Aleksandre Janeve Imfeld koja će biti izvedena u srijedu, 21. listopada u 20 sati u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Dance Inn je pop up festival usmjeren na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost i live art, a u organizaciji kazališne skupine de facto. Osnovan prije četiri godine, ovaj festival, ovisno o temi koju propituje, uključuje različite umjetnike, umjetničke kolektive, institucije i prostore kako bi u kratkom vremenu obuhvatio širu kulturnu zajednicu. Kroz plesne radionice, prezentacije predstava i projekata, debate, susrete i evente, festival za cilj ima istraživati nove načine prezentacije umjetničkih radova, poticanje umrežavanja s lokalnom i međunaordnom zajednicom te poticanje umjetničke kreacije, razmjene znanja i iskustva te intenziviranje suradnje umjetnika. U protekle tri sezone Dance INN je kroz suradnju s Teatrom ITD, KNAP-om, Akademijom dramske umjetnosti, LADO-m i LAUBOM ispitivao različite mogućnosti i prostore za ples i suvremeno kazalište u Zagrebu; ove pak godine, zbog aktualne epidemiološke situacije, dio programa se održava na otvorenom prostoru.

Nova predstava SPEKTAKL Studija za suvremeni ples u koreografiji Irme Omerzo preispituje nasljeđe ovog najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. Generirajući plesni vokabular iz odabranih fotografija predstava u produkciji Studija, konkretnog plesačkog iskustva izvođačica i masovnih "spektakularnih" koreografija, u ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva. Naslov predstave pritom je istovremeno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti.

Predstavu izvode Ana Mrak, Ana Vnučec, Martina Tomić, Ida Jolić i Tea Maršanić. Dina Ekštajn je asistentica koreografkinje, dramaturgiju potpisuje Jasna Jasna Žmak, glazbu Stanislav Kovačić, scenograf je Vanja Magić, a kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin. Producenti su Tena Bošnjaković i Ivan Mrđen.

Predstava Portreti Zadarskog plesnog ansambla i koreografkinje Aleksandre Janeve Imfeld rezultat su presjeka pet različitih identiteta. Označavaju vremensku točku u kojoj se međusobno prelamaju različiti individualni pogledi, uspomene i osobno uvjetovane perspektive. Svaka od plesačica, polazeći od vlastitog poimanja portreta, donosi specifičnu interpretaciju svojih iskustvom uvjetovanih poimanja te ulazi u intimni prostor konstruiranja značenja između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja. Konstruirano značenje novi su portreti inspirirani slikom, riječi, pjesmom, fotografijom, dragom osobom, idolom, poznanikom, stihom, ili jednostavno uspomenama. Pet različitih portreta nepredvidljivo se poigrava s vremenom, stapajući se u zajedničke slike, iz kojih se u (ne)određenom ritmu izdvajaju individualni portreti kojima izvođačice ističu vlastiti značaj i interpretaciju u prvi plan.

Predstavu izvode Filipa Bavčević, Koraljka Begović, Patricia Gospić, Nataša Kustura i Josipa Štulić. Oblikovanje svjetla potpisuje Saša Fistrić, a zvuka Miro Manojlović. Kostimografiju i scenografiju osmislio je autorski tim. Gostovanje predstave realizirano je u suradnji s plesnim centrom Tala i Platforma hr. Ulaznice je moguće kupiti 30 minuta prije predstave po cijeni od 40,00kn.

REZERVACIJA ULAZNICA: Rezervacija ulaznica je obavezna zbog epidemioloških mjera i ograničenja javnih okupljanja. Rezervacija se vrše na email adresi 21defacto@gmail.com

Festival Dance INN 2020. sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i Zaklade Kultura Nova.

16.10.2020. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh