« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 4 mjeseca i 17 dana
MLJAAC

Danas je Međunarodni dan kakaa

13. prosinca se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan kakaa, no mi smo u njemu odlučili uživati cijeli mjesec

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

13. prosinca

,

Međunarodni dan kakaa

Kakao mnogima budi sjećanja na djetinjstvo, kada je bio simbol ukusnog doručka ili popodnevnog uživanja u krugu obitelji. Zanimljivo je da je kakao u prošlosti igrao i važnu ulogu u trgovini pa je često bio korišten kao oblik valute. U kulturološkom pak smislu, postao je bitan dio astečke civilizacije do 1400. godine. Maje su pak zaslužne za stvaranje prvog čokoladnog napitka prije oko 2000 godina. Nakon što je ovo piće pronašlo put od Meksika do Novog svijeta, Europljani su popularizirali njegovo ispijanje. Vrući kakao obično se radi od kakaa u prahu, zagrijanog mlijeka ili vode te šećera, a obožavamo ga dodavati i u blagdanske slastice.

Uživajte u hrani bogova

Kakao je bogat magnezijem i ostalim nutritivnim sastojcima zbog kojih se od davnina smatra "hranom bogova". Ako je dobar za njih, biti će izvrstan i za nas, zar ne? Vodimo vas na čiste užitke za nepce i dušu u prirodnim čokoladnim delicijama uz jednostavne, a božanstvene recepte s dodatkom kakaa. Vodili smo se premisom da se brzo se spravljaju i osvajaju okusima, a i mirisima. Brownie kolač s kakao prahom oduševit će vas na prvu, a ukoliko nemate ambiciju za pečenjem, probajte ove neodoljive raw čoko kocke. Za sve koji vole kremaste i zdrave deserte na žlicu, ovu kakao kremu morate probati. Voljet će ju i klinci i odrasli, a spremna je za svega 20 minuta, a za zagrijavanje u stilu blagdana, skuhajte ovaj savršeni, blagdanski čoko punč, dozovite mir i nazdravite danu. Inspirirajte se ovim idejama, kombinirajte mirise i okuse te uživajte u pripremi ukusnih i zdravih eko slastica sa svojim najmilijima.

Za potpuno blagdansko uživanje, birajte kreativne i cjelovite recepte i organski certificirane namirnice. Birajući organski kakao, birate proizvod uzgojen na plodnom tlu punom minerala, bez tretiranja pesticidima ili herbicidima, dok su gnojiva koja se koriste kako bi pripomogla rastu prirodna i bez kemikalija. Ovakve su metode uzgoja bolje za životinje, ekosustave i okoliš. Organska poljoprivreda ne pridonosi samo uzgojem hranjivijih namirnica bez opskurnih kemikalija, nego pomaže da se smanji zagađenje okoliša te promiču održive prakse u uzgoju.

Naglasite okus kakaa uz prirodne zaslađivače

Kako bi uživanje u blagdanskim napitcima i slasticama od organskog kakaa bilo još veći gust, birajte prirodne zaslađivače, kao što su kokosov šećer, diskretnog i ugodnog okusa idealnog za sve vrste kolača, pudinga i napitaka ili eritritol, koji se izvrsno uklapa u tople i hladne napitke te slastice poput pudinga s kakaom, no ne preporučuje se za pečenje kolača koji sadrže kvasac. Za njih radije birajte sirup od datulja ili sirup agave. Oni se savršeno sparuju sa svim vrstama slastica, pudinga i kaša, ali i topli kakao napitak kojeg će obogatiti neodoljivom kremastom teksturom.

bio&bio za vas ima iznenađenja cijeli mjesec

U jedinom domaćem lancu trgovina na čijim se policama nalazi 100% certificirana ekološka hrana - prosinac je mjesec darivanja i slavlja. Kako biste uživali još više, svaki dan tijekom prosinca na web stranici biobio.hr otvorite dnevni prozorčić i uz promo kod, ostvarite poseban popust na proizvod ili kategoriju dana.

Slatke i vesele blagdane želi vam bio&bio!

13.12.2023. 10:46:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.12.2023. 16:29
    obozavam kakao
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh