« Život
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
MMM

Danas je Dan zagrljaja, proslavite ga prigodno

Međunarodni dan zagrljaja proglasio je još 1986. godine Kevin Zaborney, kojeg na službenoj stranici ovog dana nazivaju i ambasadorom zagrljaja

Jeste li već zagrlili nekoga danas?
Jeste li već zagrlili nekoga danas? (Arhiva)
Više o

grljenje

,

zagrljaji

,

Dan zagrljaja

Međunarodni dan zagrljaja obilježava se od 1987. godine u SAD-u, a s vremenom se proširio i na ostatak svijeta. Zašto se slavi? Kako bi pomogao ljudima da izražavaju svoje emodcije u javnosti, a proslava je jednostavna - zagrlite bilo koju osobu koju želite!

Zagrljaji su toliko važni za ljude da je pred 23 godine na Sveučilištu Miami osnovan Institut za istraživanje dodira, jer je dodir važan, ima terapeutske učinke i utjecaj na ponašanje koji je sve samo ne zanemariv.

>> Jeste li već zagrlili nekoga danas? >>

Znamo da se majkama djeca odmah nakon poroda daju u zagrljaj, jer on gradi osjećaj sigurnosti i povjerenje u osobu koju grlimo povećavanjem razine hormona oksitocina koji djeluje na povezanost, lučenje hormona sreće serotonina i snižavanje razine hormona stresa kortizola.

Uz to, zagrljaj ima blagotvoran utjecaj na imunitet stimulacijom žlijezde koja potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica. Ništa manje važno nije ni opuštanje mišića i ublažavanje boli, a sve to je - besplatno!

>> Zagrljaji su ljekoviti, grlite se što više! >>

Međunarodni dan zagrljaja proglasio je još 1986. godine Kevin Zaborney, koji je u međuvremnu zaradio naziv ambasadora zagrljaja.

Stoga, zagrlite osobu koju želite, bit će dobro i vama i njoj

21.01.2015. 11:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh