« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina
BIORAZNOLIKOST

Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježen u Maksimiru

U Parku Maksimiru posjetiteljima se na informativnim štandovima predstavljaju aktivnosti koje se u Hrvatskoj provode u zaštiti prirode

Zaštita prirode postaje čest gost medija
Zaštita prirode postaje čest gost medija (Arhiva)
Više o

Maksimir

,

biološka raznolikost

,

Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

,

Međunarodni dan

Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježavaju se danas u zagrebačkom parku Maksimiru.

Obilježavanje organizira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, časopisom GEO, Javnom ustanovom Park Maksimir i Udrugom "Profesor Baltazar".

U Parku Maksimiru posjetiteljima se na informativnim štandovima predstavljaju aktivnosti koje se u Hrvatskoj provode u zaštiti prirode. Duž glavne maksimirske aleje postavljena je izložba ugroženih i zaštićenih, te invazivnih vrsta u Hrvatskoj.

U edukatnivnim turama posjetitelji se pobliže upoznavaju sa pticama, vodozemcima, gmazovima, paucima i biljnim vrstama parka. Najmlađi posjetitelji sudjeluju u brojnim radionicama, poput izrade kućica za ptice i šišmiše te u nagradnim igrama.

Na maloj pozornici kod ulaza u park Maksimir izgrađen je Baltazar-grad gdje se prikazuju crtani filmovi iz animirane serije "Profesor Baltazar" u kojoj taj neobični znanstvenik uz pomoć svojih izuma olakšava život stanovnicima Baltazar-grada.

U maksimirskom Baltazar- gradu prikazuju se i drugi edukativno- informativni filmovi te održavaju predstave za djecu.

V.d. ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković istaknuo je da je ovogodišnji Međunarodni dan biološke raznolikosti posvećen zaštiti biološke raznolikosti u moru pa je u paviljonu Jeke postavljena izložba gdje se posjetitelji mogu upoznati sa zaštitom mora.

Iako more čini veći dio zemljine površine i čini teritorijalno gotovo polovicu Hrvatske o moru u načelu znamo mnogo manje nego o kopnu, a more je izuzetno važan ekosustav, rekao je Marković i naglasio da je stoga potrebno pojačati napore za očuvanjem morskih staništa koja su danas jedna od najugroženijih.

"Naše more spada u najčišćije more Europe, međutim zbog nedovoljne skrbi i neprimjerenog gospodarenja primijećen je znatan pad količine riba i drugih morskih organizama koji se koriste u ljudskoj prehrani pa je potrebno toj problematici posvetiti veću pozornost i pronaći kvalitetna rješenja", istaknuo je v.d. ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković.

Ravnatelj Javne ustanove Maksimir Saša Banić istaknuo je kako obilježavanje Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti organiziraju tradicionalno već četvrtu godinu kako bi kroz različite programe vođenja kroz park potaknuli posjetitelje na zaštitu i očuvanje prirode i okoliša.

UN je 22. svibnja proglasio Međunarodnim danom biološke raznolikosti, a Hrvatski sabor je 2003. godine taj dan proglasio i Danom zaštite prirode u Hrvatskoj.

20.05.2012. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh