« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
godišnjice

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Povijesni raskid veza s ostatkom Jugoslavije izglasan je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dan nakon što je istekao moratorij na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Hrvatske koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine, na isti dan kad i susjedna Slovenija, zastupnici sva tri vijeća sastali su se u podrumu Inine zgrade kako bi izglasali neovisnost Hrvatske.

Kako je dan prije JNA pokazala što misli o takvim idejama raketiravši Banske dvore, u kojima su pukom srećom napad preživjeli Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ante Marković koji su pogođenu sobu napustili samo par trenutaka ranije, odluka o povlačenju u podrum bila je više nego opravdana.

Nakon kraće rasprave zastupnici su jednoglasno donijeli Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Uz to, utvrđeno je da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim niti legalnim niti jedno tijelo dotadašnje zajedničke države.

Svi napori svjetskih sila, više ili manje sretnih s odlukama Hrvatske i Slovenije o samostalnosti, do tada su već propali, tako da je tri mjeseca bezuspješnog pregovaranja o mirnom rješenju jugoslavenske krize donijelo jedino bolju organizaciju i strateško pozicioniranje snaga JNA i pobunjenih Srba unutar granica zamišljene nove srpske države.

Brijunska deklaracija kojom se odgađa stupanje na snagu Odluke o raskidu i faktički je postala ono što je bila od samog početka, mrtvo slovo na papiru, i zastupnici svih političkih opcija pokazali su zrelost i snagu za proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske.

08.10.2009. 07:19:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    BRANKO
    07.10.2012. 19:27
    LAŽ O HRVATSKOJ NEOVISNOSTI 8. LISTOPADA 1991. GODINE

    SUTRA, 8. LISTOPADA 1991., OD TOGA DATUMA HRVATSKA SLAVI "DAN NEZAVISNOSTI" Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji. NAKON TOGA DANA (8.10.1991.) STJEPAN MESIĆ JE I DALJE OSTAO PREDSJEDNIK SFRJ--a i VRHOVNI KOMANDANT JNA, KOJI JE NASTAVIO RUŠITI I UBIJATI HRVATE... Ulaskom u EU nismo isto (više) neovisni... Pitam se što mi onda slavimo?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh