« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
prirodne ljepote

Sjeverni Velebit uvršten na popis europskih odredišta izvrsnosti

Europska komisija proglasila je Nacionalni park jednim od 22 europska odredišta izvrsnosti u turizmu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Sjeverni Velebit

,

europske destinacije izvrsnosti

Nacionalni park Sjeverni Velebit uvršten je među 22 europska odredišta izvrsnosti u turizmu i zaštićenim područjima.

Europska komisija odabrala je tako po jednu destinaciju izvrsnosti u zemljama članicama EU (20), te u kandidatskim zemljama Hrvatskoj i Turskoj.

Nagrade je na svečanosti povodom Europskoga dana turizma i Euroopskoga turističkoga foruma u Bruxellesu, dobitnicma uručio europski povjerenik za područnu politiku Pawel Samecki.

"Ovogodišnje nagrade pokazuju da okolišna održivost i natjecateljske gospodarske djelatnosti mogu ići ruku pod ruku ako se temelje na inovativnim uslugama viskoke kakvoće", izjavio je Samecki.

EDEN se dodjeljuje treću godinu za redom, a cilj mu je "promicati  europska turistička odredišta visoke kavkoće koja skrbe za kulturu, svoju povijest i okoliš, a nalaze se u zaštićenim i njima rubnim područjima, gdje se razvio gospodarski opstojan turistički proizvod istovremeno poštujući svoj zaštićeni okoliš i zadovoljavajući potrebe mjestnoga stanovništva".

Nacionalni park Sjeverni Velebit proglašen je 09.06.1999. godine

Površina parka iznosi 109 km2, a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.


08.10.2009. 15:48:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh