« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
MIROVINA

Dalaj Lama potpuno napušta politiku

Dalaj Lama je napustio Tibet 1959. godine nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti

Dalaj Lama
Dalaj Lama (Getty Images)
Više o

Dalaj Lama

,

Tibet

Duhovni vođa Tibetanaca Dalaj Lama (75) objavio je u četvrtak da namjerava i formalno napustiti mjesto političkog lidera tibetanske vlade u izbjeglištvu, piše Hina. Dalaj Lama već duže vrijeme govori za sebe da je "poluumirovljeni" politički lider, a tome u prilog ide i činjenica da postoji izabrani premijer tibetanske vlade u izbjeglištvu koja djeluje u indijskom gradu Dharamsali.

"Još od 60-tih godina prošlog stoljeća ponavljam da Tibetanci trebaju imati slobodno izabranog političkog vođu kojem ću predati vlast. Sada smo došli do toga kada je to moguće ostvariti", kazao je Dalaj Lama u pripremljenom govoru.

Njegovu namjeru treba odobriti tibetanski parlament u izbjeglištvu koji djeluje u Indiji. Iako više neće imati političku ulogu Dalaj Lama ostaje tibetanski duhovni vođa.

Dalaj Lama je napustio Tibet 1959. godine nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti. Trenutno živi u izbjeglištvu u Indiji i zagovara "funkcionalnu autonomiju" Tibeta unutar kineskih granica. No, kineske vlasti i dalje ga smatraju opasnim i ocjenjuju da bi njegov povratak mogao pokrenuti nemire u Tibetu.

10.03.2011. 08:49:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh