« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SAMODIJAGNOZA

Cyberhondrija - guglanje bolesti izaziva nepotrebnu paniku

Za svaki simptom postoji ozbiljna bolest, no najčešće dijagnoza koju si sami postavimo pomoću interneta nije točna

Internet
Internet (Free Digital Photos)
Više o

hipohondrija

,

bolesti

,

Cyberhondrija

Cyberhondrija uzima sve više maha. Naime, kako se internet širi, tako liječnici imaju sve više pacijenata koji dolaze sa samostalno postavljenom dijagnozom koja uglavnom nije točna. Korisnici interneta simptome upisuju u tražilicu te sami odabiru bolest koja zvuči najopasnije. Lagani bolovi u leđima zbog predugog sjedenja tako se uz samo nekoliko klikova mogu pretvoriti u zatajenje bubrega.

Cyberhondričari se nakon samodijagnoze nerijetko doista osjećaju bolesno, otkriva istraživanje koje je proveo Microsoft. Strah od bolesti pritom uzrokuje brojne dodatne simptome poput ubrzanog lupanja srca i problema s disanjem. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 515 ispitanika. Rezultati jasno pokazuju da se ozbiljnost navodne bolesti povećava s količinom guglanja, tj. što intenzivnije pretražujemo internet, to smo skloniji pretjerivanju. 

Za svaki simptom postoji ozbiljna bolest

Portali koji obrađuju zdravstvene teme pritom se uzimaju kao relevantan izvor informacija iako bolesti obrađuju površno. Također, u člancima se nedovoljno upućuje na to da pojedini simptomi mogu imati i vrlo bezazlene uzroke. Korisnici prebrzo dolaze do podatka da njihovi simptomi upućuju na ozbiljnu bolest.

Neki pacijenti potom odmah odlaze liječniku (često s fotografijama ili člancima koje su pronašli), dok se drugi prepuštaju navodnoj bolesti ili pokušavaju sami izliječiti što je također pogrešno.

'Izguglana' dijagnoza doista može povećati zdravstvene probleme, jer cyberhondričari počinju osjećati bolove koji zapravo ne postoje. S vremenom se može javiti i ozbiljan psihički poremećaj koji je sličan hipohondriji, a internet ga samo dodatno potencira. Liječnici stoga apeliraju na pacijente da kritično čitaju podatke na internetu te upozoravaju da zdravstveni portali i forumi ne mogu zamijeniti susret s liječnikom u stvarnom vremenu i prostoru.

04.04.2011. 22:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh