« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PREDISPOZICIJE

I drevni Egipćani su patili od ateroskleroze

Najstariji poznati slučaj začepljenja arterija, ili ateroskleroze, otkriven je nedavno na mumiji egipatske princeze, objavljeno je na konferenciji američkih kardiologa u New Orleansu

Više o

Egipat

,

mumije

,

ateroskleroza

Znanstvenici već dugo znaju da su i drevni Egipćani patili od gomilanja naslaga na srčanim arterijama, ali najnovija otkrića pokazuju da je taj sindrom bio češći i tajanstveniji nego što se prije mislio, prenosi Hina.

"Obično mislimo da su bolesti srca posljedica moderna načina života", rekao Gregory Thomas s kalifornijskog sveučilišta. "Podaci prikupljeni istraživanjem mumija ukazuju na dosad nepoznatu vezu u razumijevanju bolesti srca, i pokazuje da možda nismo bilo toliko drugačiji od naših predaka", dodao je.

Znanstvenici su 52 egipatske mumije podvrgli računalnoj tomografiji (CT) kako bi utvrdili u kojem su opsegu patili od ateroskleroze. Kod njih 45 posto otkrivene su naslage kalcija na krvnim žilama. Najstarija među njima bila je egipatska princeza koja je vjerojatno živjela između 1580. i 1550. godine prije nove ere, a umrla je u svojim ranim 40. godinama.

Iako se Egipćani nisu hranili nezdravo, i nisu pušili, patili su od iste bolesti kao i moderni ljudi. "Ovo istraživanje nam ukazuje da ljudi imaju predispozicije za aterosklerozu, i to nas potiče da poduzememo odgovarajuće mjere kako bi njezino razvijanje odgodili što više možemo", rekao je suautor istraživanja Adel Alam s kairskog sveučilišta Al-Azhara.

05.04.2011. 08:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh