« Život
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
EHH ...

Curice i dečki (ni)su isti

Francuska vlada je pokrenula program kojim bi se i mališanima u osnovnim školama objasnilo kako nema razlika između curica i dječaka ... uz velik otpor

Djeci od malena treba objašnjavati ravnopravnost spolova
Djeci od malena treba objašnjavati ravnopravnost spolova (Arhiva)
Više o

djevojčice

,

dječaci

,

ravnopravnost spolova

Na čelu ovog prosvjeda roditelja je Farida Belghoul. Neumorno piše roditeljima u Francuskoj kako ova francuska vlada očito želi naučiti njihove mališane "kako nisu rođeni kao curice ili dečki, nego kao nekakva neutralna bića."

Zato ih poziva neka "pruže otpor" tom vladinom programu nazvanom ABCD jednakosti i odjek među roditeljima je velik. Farida Belghoul je izradila i plan akcije, Journée de retrait de l'ecole (dnevnik povlačenja iz škole) gdje u raznim gradovima diljem Francuske poziva roditelje da na određen dan svoje mališane ne puste u školu. Od početka ovih prosvjeda početkom ove godine se već događalo da u nekim učionicama Pariza i Strassbourga i po trećina školskih klupa određenog dana ostane - prazno.

Naravno da francuski ministar obrazovanja Vincent Peillon nije baš dobre volje. Zapravo je riječ o projektu koji je pokrenut zajedno s ministarstvom za ravnopravnost žena. On je od prošlog rujna isproban u oko 200 škola u Francuskoj, a od početka ove godine ABCD jednakosti se poučava u većini osnovnih škola u toj zemlji.

Taj nesretni princ i njegov glupi bijeli konj

Tu se želi tek ispraviti stereotipi koji vladaju o ulozi koju trebaju imati djevojčice ili dječaci i koji, vjeruje francuska vlada, onda imaju trajne posljedice, sve do izbora "muških" ili "ženskih" studija i zvanja, pa onda i do toga da je "normalno" da žene primaju i za četvrtinu nižu plaću nego njihove muške kolege.

U njemu se učitelje savjetuje da s mališanima rade na tim stereotipima koji počinju valjda čim ugledaju svjetlo dana. Svakako najkasnije kad se curice strpa u odjeću ružičaste, a mališane radije u plave boje. Tako se učiteljicama i učiteljima povijesti savjetuje neka učenicima obrate pažnju kako je i francuski kralj Louis XIV. nosio mašnice u kosi i cipele visokih potpetica. Na nastavi umjetnosti nije loše pokazati poznatu Renoirovu sliku Madame Charpentier et ses entfants (Gospođa Charpentier i njena djeca) gdje ponosna majka sjedi pored mališana duge kovrčave kose i praktično jednako obučenih u plave haljinice s bijelim mašnicama. Ali jedno dijete je njena kćerka Georgette-Berthe, a drugo je njen sin, Paul-Émile-Charles!

Uopće, i u školskim igrokazima bi nastavnici trebali potaći i dečke da se prihvate uloge Crvenkapice, a da neka curica bude vuk. Jer junakinje bajki su zapravo pravo leglo stereotipa: Ljepotica i zvijer, Snjeguljica i sedam patuljaka, Pepeljuga... Kod svih njih se zapravo njihova životna uloga svodi na čekanje "Princa na bijelom konju", umjesto da same prihvate sudbinu u svoje ruke.

Opasna mješavina ideologija

Ministar Peillon zato oštro osuđuje prosvjede roditelja, optužujući njihove vođe kako "šire ideju koja plaši roditelje kako se sad po školama uči dečke da postanu curice." Farida Belghoul pak odgovara kako je problem već i što je ova proklamirana jednakost spolova oblik ideologije koja se sad nameće učenicima od prvog razreda pa sve do diplome.

"Dok se mališani muče da nauče osnove matematike, ova vlada smatra kako je najvažnije da se bori protiv homofobije i svih stereotipa", smatra Farida Belghoul. Ali sve se čini i kako ova inicijativa roditelja kada je riječ o stereotipovima među muškarcima i ženama, pruža municiju i za stereotipe posve druge vrste.

Naime, Farida Belghoul je Francuskinja porijeklom iz Alžira i koja je bila aktivna još u osamdesetima u inicijativi za jednakost svih građana, bez obzira na porijeklo i boju kože (akcija poznata kao Marche des Beuers). No nakon toga se ideološki veoma približila stavovima Alain Sorala, esejiste koji zastupa ekstremno desna stajališta i koji se podjednako bori protiv feminističkih ideja, baš kao što je gorljiv protivnik istospolnih zajednica.

Sve u svemu, čini se da je ova mješavina ideologija koju sada zastupa gospođa Belghoul osobito popularna među francuskim građanima stranog porijekla i osobito muslimanske vjeroispovijesti. Tamo gdje je i inače najviše đaka iz takvih obitelji su i učionice ostale najviše prazne kad se postavilo pitanje, tko će glumiti Crvenkapicu.

Utoliko se i ovaj ABCD jednakosti sve više pretvara i u problem jednakosti među vjeroispovijestima pa je tako Ahmet Ogras, potpredsjednik francuskog Vijeća muslimana pozvao ministra da "objasni" ovu inicijativu članovima tog Vijeća.

Taj poziv je objavio list Figaro, a iako ministar još nije odgovorio hoće li se i sam upustiti u objašnjavanje, pozvao je sve učitelje neka roditelje informiraju o pravom sadržaju ovog programa o jednakosti. Jer, tu se ne radi tek o mašnicama u kosi nekog davnog kralja, nego da niti malim muslimankama nije suđeno da čekaju "Princa na bijelom konju".

Piše: J. Laurenson/A. Šubić/DW
08.02.2014. 13:24:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh