« Ekosfera
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
GENIJALNO

Čudesna stvorenja pronađena na dnu oceana

Nekoliko spektakularnih i rijetkih podvodnih stvorenja otkriveno je ove godine u najdubljim brazdama Pacifičkog oceana

Marijanska brazda skriva neke od najluđih životinja na planeti
Marijanska brazda skriva neke od najluđih životinja na planeti (Screenshot YouTube)
Više o

životinje

,

oceani

,

istraživanja

,

Marijanska brazda

,

dno oceana

Zemlja je definitivno neistražena planeta, ma koliko se nama činilo da možemo zaviriti u svaki zakutak naše kugle blata. Najbolji su dokaz istraživanja na dnu oceana, koja su ponovno iznjedila neke čudesne životinje.

Među njima su čudne ljubičaste životinje nalik hobotnicama, "čudovišta iz mulja" i bizarni morski krastavac koji sliči na leteću Mary Poppins. U drugoj ekspediciji uz američku zapadnu obalu pronađeno je oko 500 novih rupa iz kojih istječe metan, dvostruko više nego što se mislilo.

Na Ballardovu brodu Nautilusu tim znanstvenika otkrio je nove metanske otvore uz obale država Washington, Oregon i Kalifornija.

Malo je poznato o količini tog stakleničkog plina i kako dospijeva u atmosferu. "Rupe metana su praktično bile nepoznate 20 godina", rekao je prof. Jesse Ausbel sa sveučilišta Rockefeller.

Marijanske brazde - najdublji podvodni kanjon

Jedna od glavnih ovogodišnjih ekspedicija Nacionalne uprave za oceanografiju i atmosferu bilo je istraživanje Marijanske brazde, najdubljeg podvodnog kanjona na svijetu.

Osim otkrića tih novih "crnih pušača" koji se uzdižu 30 metara u visinu, opažena su i neka jako rijetka, tajnovita stvorenja. "Uvijek nas iznenadi ono što pronađemo", rekla je dr. Nicole Raineault iz zaklade Ocean Exploration Trust koja je organizirala ekspediciju.

"Bili smo u Sredozemlju, u Meksičkom zaljevu, na Karibima i sada na istočnom Pacifiku gdje smo s daljinski upravljanim vozilima istražili morsko dno. Iznenađujuće je bogatstvo života na koji naiđemo", dodala je.

"To samo potvrđuje kako malo znamo o oceanima i kako još puno toga tek treba otkriti", zaključila je Raineault.

22.10.2016. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh