« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NASTAVAK PADA

Crobex na najnižoj razini od studenoga 2004.

Obzirom na jačanje recesije malo je nade da će se tržište uskoro oporaviti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nina Đurđević, CROPIX)
Više o

Crobex

,

T-HT

,

zagrebačka burza

,

dionice

,

IGH

,

Ingra

,

Atlantska plovidba

,

domaće tržište

,

Janaf

Nakon gubitka od 5,3 posto tjedan dana ranije, Crobex indeks izgubio je prošloga tjedna daljnjih 8,51 posto, zaronivši u petak na 1.465 bodova, najnižu razinu o studenoga 2004. godine.

Redovni promet dionicama iznosio je 141,5 milijuna kuna.

Kako ističu analitičari, ulagači se pitaju gdje je dno recesije i tržišta. Na njihovo povjerenje loše je, kažu, utjecalo upozorenje agencije Moody's početkom tjedna da bi kreditni rejtinzi zapadnoeuropskih banaka mogli biti pod pritiskom zbog loše situacije u njihovim istočnoeuropskim podružnicama.

Zabrinjavaju ih i sve brojniji signali intenziviranja krize u najvećim svjetskim gospodarstvima, te naznake da države istočne Europe imaju sve većih problema s financiranjem proračunskih manjkova i investicija.

"I idućega tjedna uglavnom se može očekivati fokus ulagača na kretanja s globalnih tržišta, a s obzirom da na njima u posljednje vrijeme uglavnom prevladava negativno raspoloženje, ne možemo očekivati bitno drugačiji scenarij niti na domaćem tržištu. U tim uvjetima, mogućnost da domaći benchmark testira najniže razine unatrag posljednjih nekoliko godina i dalje se ne može isključiti", kaže Goran Nimac, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Nalikvidnija je protekloga tjedna bila dionica T-HT-a, s ostvarenih 38,16 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 1,06 posto, na 220 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe s 22,25 milijuna kuna prometa i padom cijene za 7,48 posto, na 705 kuna.

Građevinari nemaju kapital za nove projekte

Nešto izraženiji negativni sentiment ulagača prisutan je kod građevinskih dionica, jer iako problemi s likvidnošću muče cijeli realni sektor, najuočljiviji su upravo u građevinskom sektoru, kojem nedostaje obrtnog kapitala za financiranje novih projekata i redovnog poslovanja.

Tako je dionica IGH protekloga tjedna zabilježila pad cijene za 18,92 posto, na 2.100 kuna, dok je dionica Dalekovoda pojeftinila je 14,35 posto, na 274 kune.

Dionica Ingre, pak, izgubila je 18,2 posto, pa joj je cijena pala na 49,89 kuna.

S obzirom da je zbog neuspješne dokapitalizacije Ingra ostala bez neophodnog svježeg kapitala za financiranje novih investicija, sve se više govori o mogućnosti ulaska stranog strateškog partnera u vlasničku strukturu te kompanije.

"Ulazak nekog stranog strateškog investitora u Ingru zasigurno bi doprinio jačanju bilance te kompanije, te pružio prijeko potreban kapital za financiranje novih investicija", kaže Nimac Nimac.

Janaf ide u dokapitalizaciju

A krajem prošloga tjedna Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda potvrdio je odluku Uprave o dokapitalizaciji kompanije izdavanjem redovnih dionica, kao i mogućnost ponude dokapitalizacije izdavanjem povlaštenih dionica.

"Potvrda vijesti da menadžment razmatra i mogućnost dokapitalizacije putem povlaštenih dionica ne iznenađuje, s obzirom da će u slučaju uspješne dokapitalizacije putem izdavanja redovnih dionica još uvijek ostati 'praznina' od otprilike 1,1 milijardu kuna, koju će vrlo vjerojatno biti teško pokriti iz ostvarene dobiti kompanije, kao što priželjkuje menadžment", kaže Nimac.

Dionica Janafa pretrpjela je protekli tjedan gubitak od 9,6 posto, pa joj je cijena pala na 1.360 kuna. (hina/metro-portal)

22.02.2009. 14:17:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh