« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
GEORGE SOROS:

Sadašnja kriza označava kraj modela slobodnog tržišta

"Tržišni fundamentalizam" je nedjelotvoran i pod utjecajem pristranosti.

George Soros
George Soros (Corbis)
Više o

George Soros

,

gospodarska kriza

,

slobodno tržište

,

financijska industrija

,

Soros Fund Management LLC.

,

tržišni fundamentalizam

Milijarder i burzovni ulagač George Soros izjavio je da sadašnji gospodarski poremećaji vuku svoje korijene iz financijske deregulacije 80-ih godina i signaliziraju okončanje modela slobodnog tržišta, koji je od tog vremena dominirao u kapitalističkim zemljama.

Liberalizacija financijske industrije, započeta s administracijom Ronalda Reagana, vodila je u niz kriza koje su tražile vladine intervencije, rekao je Soros ekonomistima i bankarima 20. veljače na privatnoj večeri na Sveučilištu Columbia u New Yorku, prenosi u ponedjeljak agencija Bloomberg.

Globalna recesija, pokrenuta kolapsom tržišta nekretnina u SAD, nanijela je štetu financijskom sustavu u cjelini, rekao je.

Regulatori snose dio krivnje jer su "napustili" svoje odgovornosti, kazao je Soros (78).

Filozofija "tržišnog fundamentalizma" po njegovim je riječima sada je pod upitnikom, nakon što su financijska tržišta pokazala da su nedjelotvorna i pod utjecajem pristranosti, umjesto da su vođena svim raspoloživim informacijama.

"Mi smo u krizi za koju mislim da je stvarno najozbiljnija od 1930-ih i različita od svih ostalih kriza koje smo iskusili za života", naglasio je.

Soros je osnivač newyorške 'hedge' fond tvrtke, Soros Fund Management LLC., koja upravlja s 21 milijardu dolara imovine. (hina/metro-portal)

23.02.2009. 13:30:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh