« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OPET O LUCY

Čovjekovi preci su kameno oruđe koristili još prije 3,4 milijuna godina

Prema najnovijim otkrićima, preci suvremenog čovjeka služili su se kamenim oruđem 800,000 godina ranije nego što se do sada mislilo

Muzejski model najpoznatijeg hominoida Lucy
Muzejski model najpoznatijeg hominoida Lucy (Getty Images)
Više o

Etiopija

,

fosili

,

australski dolar

,

rezultati državne mature

,

prehrana u trudnoći

Preci modernog čovjeka koristili su se kamenim oruđem prije 3,4 milijuna godina kako bi odvojili meso od kostiju ili vadili koštanu srž velikih sisavaca, što je 800 tisuća godina prije nego što se dosad mislilo, pokazuje studija objavljena u srijedu u časopisu Nature.

Slavna Lucy, najpoznatiji svjetski fosil hominoida, za koju se pretpostavlja da je živjela prije 3,2 milijuna godina, vjerojatno se služila takvim oruđem, navode stručnjaci kojima je na čelu paleoantropolog Zeresenay Alemseged s kalifornijske akademije znanosti.

>> Fosili Neandertalca i kromanjonca po prvi put izloženi u Americi

>> Identificirani izgubljena linija predaka ljudskog roda

"Sada, kada je zamišljamo kako ide u potragu za hranom u istočnoj Africi, vidimo Lucy prvi put s kamenim oruđem u ruci", navodi Shannon McPherron s Instituta Maxa Plancka za evolutivnu antropologiju iz Leipziga (Njemačka). Ekipa je pronašla u Etiopiji dvije fosilizirane kosti životinja s tragovima rezanja ili grebanja, što znači da se meso odvajalo od kostiju ili se razbijala bedrena kost da bi se iz nje izvukla hranjiva koštana srž.

Tim otkrićem pomiče se trenutak u kojem su naši preci promijenili životne navike, navodi skupina znanstvenika. Uporaba oruđa uvelike je promijenila čovjekovu interakciju s prirodom i omogućila mu je da jede drukčiju hranu te istražuje nova područja, ističe dr. Alemseged. Dosad su najstariji dokazi o korištenju kamenog oruđa na životinjskim kostima potjecali s nalazišta Bouri ili Gona u Etiopiji, a datirani su između 2,5 ili 2,6 milijuna godina, navode autori u britanskom časopisu.

>> Neandertalci nisu bili glupi

>> Europljani su bili kanibali prije 1,3 milijuna godina

Novi su fosili pronađeni u mjestu Dikiki, također na sjeveroistoku Etiopije, na vulkanskom nanosima starima od 3,24 do 3,42 milijuna godina, najvjerojatnije starijima od 3,39 milijuna godina, pokazale su analize. To znači da su se čovjekovi preci koristili kamenim oruđem za konzumiranje mesa 800.000 godina prije nego što se dosad mislilo. Znanstvenici još ne mogu odgovoriti jesu li takvo oruđe australopiteci proizvodili sami ili su tek skupljali prikladno kamenje. Za to će biti potrebna dodatna istraživanja. (hina/metro-portal)

11.08.2010. 20:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh