« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
nova otkrića

Neandertalci nisu bili glupi

Čini se da su bili jednako nadareni za izradu oruđa kao i homo sapiens

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zrinx)
Više o

neandertalci

,

Homo sapiens

,

globalno zahlađenje

,

ledeno doba

Zaključak da neandertalci nisu bili tako glupi kao što se pretpostavljalo donijelo je novo američko-britanskog ispitivanje koje je proučavalo pretke modernog čovjeka

Studija objavljena u listu Journal of Human Evolution dovodi u pitanje teoriju prema kojoj su neandertalci, vrsta pračovjeka koja je nestala iz Europe prije otprilike 28.000 godina nakon prethodnih 10.000 godina suživota s homo sapiensima, izumrla jer nije bila u stanju proizvoditi tako kvalitetno oruđe.

Istraživački timovi sa Sveučilišta Exeter u Engleskoj, Sveučilišta Southern Methodist u Dallasu, Državnog sveučilišta Texas te iz tvrtke Think Computer Corporation proveli su tri godine u proizvodnji kamenog oruđa.

Kako bi provjerili je li homo sapiens imao bolju sposobnost u izradi oruđa, istraživači su analizirali podatke o broju proizvedenog oruđa, njihovoj sposobnosti za rezanje, količini potrebnog sirovog materijala i trajnosti oruđa.

Znanstvenici su zaključili da nije bilo statističke razlike između djelotvornosti dviju tehnika, neandertalaca i homo sapiensa.

Ostale studije objašnjavale su nestanak neandertalaca globalnim zahlađejem i njihovom nesposobnošću da prilagode svoje metode lova dok su se životinjske vrste poput mamuta i bizona kretale prema jugu. (HINA)

27.08.2008. 11:03:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh