« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KORAK PREMA DARWINIZMU

Fosili Neandertalca i Kromanjonca po prvi put izloženi u Americi

Američki nacionalni prirodoslovni muzej povodom 100. godišnjice postojanja otvorio je novi prostor nazvan Dvorana podrijetla čovjeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (amnh.org)
Više o

SAD

,

Smithsonian

,

neandertalci

,

fosili

,

kromanjonci

,

Američki nacionalni prirodoslovni muzej

Američki nacionalni prirodoslovni muzej slavi 100. godišnjicu postojanja posebnom izložbom na kojoj su prvi put predstavljene lubanje Neandertalca i Kromanjonca izvan Europe.

Američki je muzej povodom 100. godišnjice postojanja otvorio novu izložbenu dvoranu nazvanu Dvoranom podrijetla čovjeka, vrijednu 20 milijuna dolara. Posjetitelji će se tamo moći naći oči u oči s replikama Homo Erectusa i Australopiteka i "imati prigodu povezati se s dokazima o razvoju ljudske vrste kroz milijune godina", rekao je ravnatelj muzeja Cristian Samper.

Među 300 izložaka, nalaze se i dva prestižna gosta, koja su u Washington stigla posudbom iz Muzeja čovjeka u Parizu. Lubanja Neandertalca stara 50 tisuća godina i lubanja Kromanjonca stara 27 tisuća godina u glavnom će američkom gradu provesti tri mjeseca. Lubanje su pronađene 1868. i 1909. godine na području jugozapadne Francuske, i prvi se puta izlažu izvan Europe.

Neandertalci i Kromanjonci su preci suvremenog čovjeka, tako nazvani prema mjestima na kojima su prvi put otkriveni njihovi ostaci, dolini Neandertal u Njemačkoj i nalazištu Cro-Magnon u Francuskoj.

Samper je izjavio kako je prije sto godina, kada je osnovan Nacionalni prirodoslovni muzej pri Smithsonian institutu u Washingtonu, u svijetu postojalo svega desetak ljudskih fosila. "Danas ih imamo više od šest tisuća, od cijelih kostura do pojedinačnih zubi", rekao je.

Govoreći o Darwinovoj teoriji evolucije, koja je još i danas u SAD-u podosta kontroverzna, Samper je rekao da su posjetitelji u muzeju "okruženi dokazima da se čovjek milijunima godina razvijao u odgovoru na promjenu svijeta oko njega", ali je dodao da su u muzej svakako dobrodošli i kreacionisti. (hina/metro-portal)

22.03.2010. 11:35:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh