« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
BAŠ ZA JESEN

Odlični jesenski recepti s bundevom

Jesen je tu i pruža obilje odličnih plodova - isprobajte ove recepte i uživajte u pravom okusu jeseni

Rižoto od bundeve i kukuruza
Rižoto od bundeve i kukuruza (Arhiva)
Više o

recepti

,

bundeva

,

jesen

,

recepti s bundevom

,

rižoto od bundeve

Evo odličnih i maštovitih recepata u kojima je glavni sastojak jesenski plod bundeva.

Ukiseljene bundeve

Priprema: 25 min.

Kuhanje: 20 min.

Sastojci: 1 limun, 5 šalica šećera, 3 šalice jabučnog octa, 1/4 šalice narezanog, oguljenog đumbira, 2 štapića cimeta, 20 bobica crnog papra, žlićica soli, 1 slatka bundeva (oko 2kg), očišćena, oguljena i narezana na prutiće.

Priprema: naribajte koricu limuna. U velikoj posudi pomiješajte limunovu koricu, šećer, ocat, đumbir, cimet, papar i sol. Na laganoj vatri lagano mještajte dok se šećer ne rastopi i sastojci povežu. Dodajte bundevu. Uz mješanje kuhajte oko 15 minuta dok bundeva lagano ne omekša. Pazite da ne raskuhate povrće. Pomoću grabilice smjestite prutiće bundeve u steriliziranu staklenku. Dodajte preostalu smjesu. Dobro zatvorite, te kad se ohladi čuvajte u hladnjaku. Preporučuje se konzumirati unutar tjedan dana.

Tortelini s bundevom i ricottom

Priprema: 15 min.

Kuhanje: 30 min.

Sastojci: žlica maslinovog ulja, 1 luk srednje veličine, 1 bundeva (oko 2 kg), pola šalica pilićeg ili temeljca od povrća, 1 list kadulje, sol, crni papar, tortelini od sira, 1/2 šalice sira ricotte, 1/3 šalice tvrdog sira po izboru, peršin

Priprema: u posudi na laganoj vatri zagrijete ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne požuti, oko 10 minuta. Dodajte bundevu, temeljac, smrvljeni list kadulje, sol i papar. Poklopite i kuhajte uz povremeno mješanje dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte torteline, ocijedite te pomiješajte s ricottom. Dodajte bundevu, tvrdi sir i peršin tortelinima, te lagano pomiješajte kako bi se sastojci povezali. Poslužite toplo.

Gratinirana bundeva s krumpirom

Priprema: 45 min.

Kuhanje: 35 min.

Sastojci: 1/2 kg krumpira, bundeva srednje veličine, 1/2 šalice jabučnog octa, temeljac od povrća, ružmarin, 1 veliki crveni luk, 3 velike rajčice, origano, 12 šalica parmezana, 1 šalica krušnih mrvica, sol, papar

Priprema: zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U posudi srednje veličine dodajte rajčice i vodu. Kuhajte oko 15 do 20 minuta dok rajčica ne omekša, te ocijedite. U drugoj posudi pomješajte kockice bundeve, ocat i temeljac. Dodajte ružmarin, te kuhajte oko 15 minuta lagano mješajući.  Dodajte luk i nastavite kuhati još 10 minuta dok bundeva ne omekša. Uklonite ružmarin te dodajte sol i papar. Prokuhanu rajčicu ogulite te narežite na kriške, a trećinom povrća prekrijte dno posude za pečenje. Preko njih složite polovice krumpira, te ih prekrijte drugom trećinom rajčica. Pospite origanom i parmezanom. Dodajte sloj kuhane bundeve i zalijte tekućinom u kojoj se kuhala. Gornji sloj završite s ostatkom polovica krumpira, rajčica i origana. Pomješajte ostatak parmezana s krušnim mrvicama i pospite preko povrća. Pecite u pećnici oko 35 do 40 minuta dok ne požuti. Poslužite toplo.

Rižoto od bundeve i kukuruza

Priprema: 15 min.

Kuhanje: 30 min.

Sastojci: 2 žlice maslinovog ulja, 1 luk, 1 režanj češnjaka, 200 g riže, 1 mala bundeva, 2 lista kadulje, 1 žlićica šafrana, 3 šalice temeljca od povrća, 150 g kukuruza, 100 g sira mozzarella, 50 g bučinih sjemenki

Priprema: na laganoj vatri zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak, te pirjajte dok 4-5 minuta dok luk ne omekša. Dodajte rižu, bundevu nasjeckanu na kockice, te listove kadulje i kuhajte još 2 minute. U temeljac dodajte nasjeckani šafran, te oko 1/4 temeljca dodajte riži i bundevama. Mješajte dok smjesa ne postane gusta. Nastavite dodavati temeljac, i kuhati sve dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte kukuruz i bučine sjemenke. Jednom kada riža omekša (oko 20 minuta kuhanja) i sav temeljac se poveže u smjesu, dodajte sir mozzarella i promješajte. Pustite da odstoji oko 5 minuta i poslužite toplo.

19.10.2012. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh