« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
MLJAC!

Palačinke - omiljena poslastica svake obitelji

Jedno je sigurno: bez obzira na to kako se zove i kojoj vrsti pripada, bilo da je mala ili velika, čokoladna, kineska, mesna, šarena, zelena ili hrskava, palačinka je omiljena poslastica u svakom domu.

Sve su palačinke vrlo ukusne
Sve su palačinke vrlo ukusne (Arhiva)
Više o

palačinke

,

recept za palačinke

,

recept

,

najbolje palačinke

,

slatke palačinke

,

slane palačinke

Jeste li znali da su se prve palačinke jele još u antičko doba? Naravno, to nisu bile palačinke kakve mi danas jedemo. Pečenu mješavinu mlijeka, brašna, jaja i začina antički Rimljani su nazivali ‘alita dolcia’ ili, u prijevodu, ‘nešto slatko’. Nalikovala je pogačici ili omletu. Palačinke kakve danas poznajemo nastale su u Europi u srednjem vijeku.

Sama riječ palačinka dolazi od mađarske riječi palacsinta (palačinta). Kroz povijest su se sastojci za palačinke mijenjali i nadograđivali. Brašno, kukuruz, krumpir glavni su sastojci od kojih su se pravile palačinke. Nekoć su se pekle na ognjištu u improviziranim tavama. Danas se peku u tavama za palačinke, ali najbolje su one željezne, najobičnije. Tanke ili debele, slane ili slatke, prelivene raznim sirupima ili posipane voćem, sve su se palačinke prilagodile raznim nacionalnim kuhinjama i lokalnim običajima.

‘Peta’ palačinkaPrije svake bitke Napoleon je sam pržio i okretao palačinke. Ako bi mu koja ispala, osvajač je kretao u bitku pun mračne strepnje. Kad je, pekući palačinke pod Moskvom, uspješno okrenuo četiri, a peta mu je ispala na pod, poslije poraza samo je mračno rekao: ‘To je ona peta palačinka!’

Meksičke slane palačinke

 za 4 osobe

1 manja glavica crnog luka 

1 žlica ulja 

125 g mljevene govedine  

1 ljuta paprika 

2 žlice graha iz konzerve 

3 žlice kukuruza iz konzerve 

1 ljuta papričica 

2 rajčice 

3 - 4 slane palačinke
40 g sira Gauda
sol
papar 

peršin za ukras

PRIPREMA Očistite crni luk, operite ga, a zatim sitno narežite i popržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i sve pecite na laganoj vatri. U tako pripremljenu smjesu dodajte sol, papar i papriku. Ocijedite grah i kukuruz. Papričicu operite, očistite i narežite na kolutiće. Rajčice operite, očistite i narežite na sitnije komade. Sve dodajte u meso, pažljivo promiješajte, pa pecite 10-ak minuta. Pećnicu zagrijte na 200 Celzijevih stupnjeva. Ispecite 4 slane palačinke. Svaku napunite pripremljenim mljevenim mesom te ih poredajte jednu do druge. Preko palačinki naribajte sir pa ih zapecite 10 minuta. Peršin operite, osušite i nasjeckajte nekoliko listića. Palačinke ukrasite nasjeckanim peršinovim listom. Poslužite toplo.

Palačinke s jabukama za 10 - 14 komada

Tijesto:
 2 jaja

12 dag oštrog brašna 

2,5 dl mlijeka
1 vrećica vanilin šećera

2 jabuke
1 žlica šećera

limunov sok
šećer u prahu (za posipavanje) 

malo soli

masnoća za prženje (maslac ili ulje)
(Ako nemate dovoljno mlijeka, zamijenite ga mineralnom vodom, no omjer mineralne ne smije biti veći od ½)

PRIPREMA Brašnu dodajte mlijeko, miješajte ručno ili mikserom, dodajte jaja, sol i vanilin šećer. Ogulite jabuke i naribajte ih, nakapajte s malo limunova soka, pomiješajte sa šećerom te sve zajedno dobro promiješajte. Od tako pripremljena tijesta ispecite palačinke. Pospite šećerom i poslužite vruće. Preljeve možete birati po želji (čokoladni ili voćni).

Palačinke punjene šampinjonima

Tijesto:
20 dag oštrog brašna

2 jaja
 malo soli

1 dl mlijeka 
vode
Nadjev
: 200 g šampinjona

1 češanj češnjaka

0,5 kg svježeg sira
papar

maslac
sol
Za pohanje: 
Krušne mrvice
brašno i jaja

PRIPREMA U posudu stavite brašno, jaja, mlijeko i ostale sastojke te ih miksajte dok tijesto bude glatko. Ostavite da odstoji pola sata i ispecite palačinke.
Otopite maslac u tavi na niskoj temperaturi te dodajte nasjeckani češnjak. Šampinjone narežite na tanke listiće, te ih lagano i kratko propirjajte na maslacu i češnjaku. Posolite ih i popaprite po ukusu. Kada se pripremljeni šampinjoni malo ohlade dodajte im svježi sir i zasolite po ukusu. 
Premažite palačinke namazom od šampinjona i složite u tuljce. Pripremite ih za pohanje te ih popržite u tavi.

Što ‘možda’ niste znali o palačinkama?

U Bosni i Hercegovini palačinka se naziva se prevrta jer kada se ispeče s jedne strane, ‘prevrne’ se na drugu.

U Francuskoj se tanka krumpir-palačinka naziva galette.

Za Amerikance je to pancake, debela i suha, s obaveznim preljevom od šećernog javora.

Pancake je kod Engleza tanka i malo nauljena palačinka prelivena šećerom i limunom.

Francuzi je zovu crêpe Suzzete i prave je sa sokom od naranče. Drop scones su poznate u Škotskoj kao palačinke od kukuruznog brašna. Dadar gutung nazivaju je u Indoneziji, a bao bing u Kini.

Palačinka je jedna od najjednostavnijih poslastica koju možemo pripremiti na brzinu, ako nam se pojave iznenadni, nenajavljeni gosti. Njezina priprema je vrlo brza i jednostavna, a mogućnost kombiniranja okusa velika. Postoji i veliki broj običaja povezanih s pečenjem palačinki. Npr. ‘olney pancake race’ smatra se najstarijim. Za Vas smo pripremili neke od manje poznatih!

21.10.2012. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh