Čokoladom protiv kašlja, astme ili visokog tlaka
Znanstvenici odnedavno tvrde da se čokolada može svrstati u kategoriju zdravih namirnica kao što su borovnice ili zeleni čaj
Istraživanje Kraljevskog koledža u Londonu pokazalo je da čokolada ima pozitivan učinak na živčani sustav, i to pretežno zahvaljujući teobrominu, feniletilaminu i flavonoidima. Te tvari popravljaju rapsoloženje jer uspijevaju izbalansirati niske koncentracije važnih hormona u mozgu, prije svega dopamina i serotonina.
Teobromin ima još korisnih učinaka - pomaže u problemima sa stalnim kašljanjem, a i štiti kožu od štetnih UV zraka.
Koliko je čokolada dobra za zdravlje govori i činjenica da je neki liječnici prepisuju kao lijek. Tako je neki liječnici prepisuju protiv visokog tlaka, a afrički liječnik Kwaku Addai je u časopisu Medical Hypotheses opisao kako prepisuje pet šalica čokolade kao zaštitu od malarije.
Postoje i slučajevi u kojima liječnici čokoladu prepisuju i pacijentima koji pate od astme ili onima koji imaju problema s neoštrim vidom.
Profesorica Donatella Lippi s talijanskog Sveučilišta u Firenci, inače povjesničarka, proučavala je povijest čokolade i utvrdila da su je još od 16. stoljeća liječnici prepisivali kao lijek protiv lošeg raspoloženja, ali i kao pomoć u problemima s jetrom ili bubrezima.
Novi komentar