« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ČAŠA PUNA DO POLA

Optimizam je dobar za duh, ali i za tijelo

Imunološki sustav postaje sve snažniji kako je osoba optimističnija, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Kentucky

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

optimizam

,

candida

,

zaušnjaci

Optimizam nije dobar samo za stanje vašega duha. Gledanje u čašu kao do pola punu umjesto na pola praznu također jača i imunitet. Najnovije istraživanje znantsvenika sa Sveučilišta Kentucky u kojoj su sudjelovali studenti prve godine prava dokaz je istinitosti te tvrdnje. Kako su studenti postajali sve optimističnijima tako im je jačao i imunitet, ali i obratno. Brojna prethodna istraživanja već su pokazala da postoji veza između tjelesnog i psihičkog. Sve od najobičnijih bračnih nesuglasica do svakodnevnog stresa može pospješiti i potencirati nastanak bolesti. No, problem s tim istraživanjima je u tome što su se u njima uglavnom promatrali pesimisti u odnosu na optimiste zbog čega su čimbenici poput osobnosti i genetike izostavljeni.

Suzanne Segerstrom, voditeljica istraživanja, kaže da to što jedna te ista osoba sa svojim karakterom i genima manifestira drugačiju imunološku otpornost kad je puna optimizma, odnosno pesimizma jasno pokazuje povezanost između dvije domene - tjelesnog i psihičkog.

Točno 124 studenta sudjelovala su u istraživanju. Oni su trebali tijekom jedne akademske godine ispuniti pet upitnika  kojima se mjerio optimizam i proći nekoliko liječničkih pregleda i testiranja. Konkretno, tijekom medicinskog ispitivanja stanja studenata pod kožu im se ubrizgavala mala doza gljivice candida i virusa zaušnjaka. Nakon unosa tog 'koktela' na koži se pojavio plik jer je imunološki sustav počeo djelovati. Mjerenjem veličine izrasline istraživači su mogli procijeniti snagu imunološke reakcije.

Tijekom predavanja i ispita razina optimizma je rasla i opadala. Ovisno o optimizmu, rasla je i opadala imunološka moć. Pokazalo se da optimizam djeluje na imunološki sustav djelomično preko intenziviranja pozitivnih emocija, kaže Segerstrom. Sljedeći korak istraživača je otkrivanje vrijedi li isto i kod starijih osoba koje su puno ranjivije kad su u pitanju bolesti i infekcije. Otkriće bi moglo imati važne implikacije u kontekstu psihičkih savjetovanja i terapija pacijenata. Najčešće su psihološki tretmani usmjereni na redukciju negativnosti pa se na nju najviše i fokusira. Sad je jasno da bi obraćanje pozornosti na pozitivno također moglo biti plodonosno. U zdravom tijelu zdrav duh, ali čini se da je i obrnuto.

26.03.2010. 20:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh