« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DRUGI KRUG

Clinton u akciji pomirenja Izraela i Palestine

Počinje drugi krug izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, a najspornije pitanje je gradnja naselja

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Mahmoud Abbas

,

mirovni pregovori

,

Benjamin Netanyahu

,

Izrael Palestina

,

izgradnja naselja

,

Boštjan Cesar

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u utorak u Egipat kako bi predvodila drugi krug izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora kojima bi moglo dominirati sporno pitanje naselja. "Za mene je izbor jednostavan: nema pregovora, nema sigurnosti, nema države", rekla je Clinton na putu na pregovore.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abas počeli su u Washingtonu početkom mjeseca zadnje u nizu izravnih pregovora, nadajući se da će u roku od godinu dana sklopiti sporazum koji će prekinuti sukob koji traje već desetljećima.

Međutim, izjave Palestinaca i Izraelaca uoči početka pregovora u Šarm el-Šeiku ne upućuju na postizanje kompromisa u pogledu nastavka izgradnje izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

"Egipat, Palestina i Arapi potpuno odbacuju izgradnju naselja", rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Geit uoči pregovora. "Mi konstantno održavamo razgovore s Izraelom, ali izraelska strana često izbjegava jasne odgovore."

Nastavak gradnje = propast pregovora

"Nastavak izgradnje bilo kakvih naselja značio bi propast pregovora", rekao je palestinski pregovarač Saeb Erakat nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju rekao da neće produžiti djelomičnu obustavu izgradnje. Palestinci kažu da će napustiti mirovne pregovore, ako Izrael ne produži moratorij na izgradnju novih naselja koji je sam odredio, a koji istječe krajem rujna.

U pronalaženju rješenja na pregovorima u crvenomorskom ljetovalištu mogao bi pomoći i egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Netanyahuovi koalicijski saveznici, koji su uglavnom pristaše izgradnje, upozoravaju na mogućnost pada vlade, ne obnovi li se izgradnja naseljeničkih enklava. Dajući naslutiti da je mogućnost brzog sklapanja sporazuma mala, dužnosnici su najavili da u utorak neće biti konferencija za novinare niti zajedničkih izjava.

Predviđeno je da se Hillary Clinton trebala sastati odvojeno s Netanyahuom i Abasom uoči trostranog sastanka u Šarm el-Šeiku. "SAD vjeruje da će se moratorij produžiti", rekla je Clinton novinarima, dodajući da "obje strane imaju obvezu osigurati nastavak pregovora."

Trostrani pregovori trebali bi se nastaviti i u srijedu u Jeruzalemu.(hina/metro-portal)

14.09.2010. 09:30:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh