« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KONSENZUS U SABORU

Članove nadzornih odbora birat će se putem javnog natječaja

POGLEDAJTE VIDEO - Dužnosnicima se onemogućuje stupanje u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem obnaša dužnost

Sabor
Sabor (Goran Mehkek / CROPIX , Infopunkt.tv)
Više o

Damir Kajin

,

Šime Lučin

,

Oliver Mlakar

,

nadzorni odbori

,

broj 11

Svi saborski klubovi podržali su danas izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, po kojemu bi se članovi nadzornih odbora trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu ubuduće birali putem javnog natječaja.

Ministar uprave Davorin Mlakar kazao je da se, u cilju daljnjeg ograničavanja utjecaja politike na nadzorne i upravne odbore trgovačkih društava u državnom vlasništvu, predlaže da članove tih tijela imenuje skupština društva na prijedlog vlade i na temelju javnog natječaja.

Utvrđeno je da su podaci koje dužnosnik podnosi Povjerenstvu, kao i podaci o promjenama imovine za vrijeme obnašanja dužnosti, javni te se mogu objaviti bez suglasnosti dužnosnika - prema važećem zakonu, objavljuju se samo podaci o imovini koju dužnosnik prijavi na početku mandata.

Dužnosnicima se onemogućuje stupanje u poslovni odnos s tijelom javne vlasti u kojem obnaša dužnost (imaju li više od 20 posto udjela u tom društvu), i to za vrijeme obnašanja dužnosti kao i godinu dana nakon prestanka obnašanja javne dužnosti.

Josip Leko (SDP) tu i druge, kako ih je nazvao, represivne ovlasti Povjerenstva smatra lošim rješenjem, jer je na Povjerenstvu, kazao je, da nadzire, a ne kažnjava. "Povjerenstvo bi trebalo biti oči i uši demokratske hrvatske javnosti da li političari svoju dužnost obavljaju u javnom ili privatnom interesu", rekao je Leko.

Stazić na moru umjesto u Saboru

"Je li sukob interesa i kada predsjednik Odbora za medije (SDP-ovac Nenad Stazić) dva mjeseca provodi s Radom Šerbedžijom na moru. Neko korist ima od toga jer bi u protivnom bio ovdje i obavljao svoju dužnost za koju prima plaću", rekao je Markovinović i izazvao burne reakcije iz SDP-ovih klupa.

Šime Lučin (SDP) je neprihvatljivim za demokratsko društvo i pritiskom na pravosuđe nazvao reakciju ministra Karamarka na odbacivanje kaznene prijave protiv Mršića, ističući da je po Ustavu i zakonu pravosuđe neovisno i da ne trpi takve pritiske.

Da je riječ o nedopustivom pritisku smatra i njegova stranačka kolegica Željka Antunović, koja ističe da, po logici MUP-a i HDZ-a, ni jedan gradonačelnik ne bi nikoga mogao zaposliti.

Damir Kajin (IDS) upozorava da micanje politike iz nadzornih odbora državnih poduzeća ne znači bolje poslovanje i da neće biti sukoba inetersa. "Pa i gospodarski su sustav vodili 'stručnjaci', a sve je propalo", rekao je Kajin. Silvano Hrelja (HNS/HSU) prigovorio je, pak, na nedovoljnu umreženost svih insititucija i tijela koje se bave suzbijanjem korupcije.

12.07.2010. 13:47:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh