« Život
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
BAŠ TAKO

Čitajte knjige, riješit će vas stresa i depresije

Djeca ne samo da obogaćuju vokabular vezan uz osjećaje nego i proširuju i produbljuju svoje znanje o emocijama i počinju ih bolje razumijevati

Uživajte u knjigama
Uživajte u knjigama (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

depresija

,

stres

,

čitanje

Knjige su dobre za nas na više razina - da, znamo da ih većina ne čita, da im služe kao ukras u regalu ili podloga za vrući lonac, no ipak bi trebalo otvoriti pokoju knjigu i pročitati je zbog stvarno blagotvornih učinaka na zdravlje.

Naime, istraživanje provedeno za Reading Agency pokazalo je da čitanje iz užitka čini puno više od samog poboljšanja obrazovnih rezultata. Jedna nedavna studija provedena na 4.000 odraslih pokazala je da čitanje iz užitka može pomoći u poboljšanju njihovog društvenog života i socijalnih vještina.

Kod djece ono može pomoći u boljem emocionalnom razumijevanju, kažu znanstvenici. Djeca ne samo da obogaćuju vokabular vezan uz osjećaje nego i proširuju i produbljuju svoje znanje o emocijama i počinju ih bolje razumijevati. Općenito, studija je utvrdila da je čitanje povezano s uživanjem, relaksacijom i privremenim bijegom od stvarnosti.

Oni koji redovito čitaju manje će osjećati stres i depresiju, imaju veće samopoštovanje, bolje se nose s teškim situacijama i bolje spavaju - treba li vam još?

Ako trebate preporuku za dobru knjigu, evo je - Rat vojvotkinja i Sedam noći u olujnom zamku, vrući povijesni ljubavni romani puni erotskog naboja kao stvoreni za duge jesenske večeri! 

08.10.2015. 09:05:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh