« Kazalište
objavljeno prije 2 godine
NAJAVE

Ciklus online predavanja o mjuziklima

Sva tri predavanja održat će se na Zoom platformi i trajat će dva sata, bit će popraćena nizom video isječaka kako bi se pojedine stvari objasnile na primjerima

Mjuzikli... što trebate znati o njima?
Mjuzikli... što trebate znati o njima? (Arhiva)
Više o

mjuzikl

,

predavanja

U Teatru Tirena sutra počinje Ciklus online predavanja o mjuziklima koja će na Zoom platformi držati dramaturginja Nina Horvat! Saznajte sve što ste ikad htjeli znati o mjuziklima, a niste se usudili pitati!

U subotu 12. ožujka u 18 sati održat će se predavanje "Povijest i dramaturgija mjuzikla (tko, što, gdje, kad, kako, zašto?)" u kojem će se odgovoriti na pitanja kao što su - kako su mjuzikli nastali? Po čemu su specifični? Što je to book mjuzikl, što backstage, a što jukebox mjuzikl? Kako su se struktura i sadržaj mjuzikla mijenjali kroz povijest? Razgovarat će se o mjuziklima kao što su "Show Boat", "Rent", "Hamilton", "Cabaret", "West Side Story", "Spamalot" i mnogi drugi, te kroz kontekst i vremensko razdoblje u kojem su nastali otkriti po čemu su slični, a po čemu se razlikuju.

U subotu 26. ožujka održat će se predavanje "Funkcija songova u mjuziklu (zašto odjednom počnu pjevati i plesati?)" koje će se baviti pojašnjavanjem čemu songovi u mjuziklu uopće služe, kako su se mijenjali kroz povijest, kakve sve vrste songova postoje, postoji li još koja vrsta dueta osim ljubavnog... Sudionici će između ostalog saznati i koliko vrsta uvodnih songova postoji, što znače pojmovi I Am Song, Dream Ballet i 11 O'Clock Number, te što je zajedničko "Plavuši s Harvarda" , "Chicagu" i Monty Pythonima.

Treće i posljednje predavanje u ciklusu "Velikani mjuzikla (tko je zaslužan za songove koji nam danima ne izlaze iz glave?)" održat će se u subotu 9. travnja. Možda već znate za koje su mjuzikle zaslužni autori kao što su tandemi Rodgers & Hammerstein, Kander & Ebb, i Lerner & Loewe, ili individue kao što su Cole Porter, George Gershwin, Stephen Sondheim, Jonathan Larson, Andrew Lloyd Webber, Lin-Manuel Miranda i mnogi drugi, no ovo će se predavanje fokusirati na to po čemu je svaki autor specifičan, kakav je njegov stil pisanja / skladanja i na koji je način promijenio svijet mjuzikla. Osim toga, saznat ćete i mnoge zanimljivosti - tko je bio nemoguć kao suradnik, tko je imao najviše brodvejskih hitova, čiji su songovi postali popularni i izvan svijeta mjuzikla, tko nije nikad vidio ogroman uspjeh svojeg mjuzikla te koliko je prosječno godina potrebno da bi se napravio mjuzikl.

Sva tri predavanja održat će se na Zoom platformi i trajat će dva sata, bit će popraćena nizom video isječaka kako bi se pojedine stvari objasnile na primjerima. Sve informacije o tome kako se možete prijaviti za predavanja možete pronaći na Tireninoj web stranici!

Ciklus predavanja sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH u sklopu Programa razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.

11.03.2022. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh