« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NOVOSTI

Stravičan ciklon Yasi devastirao istočnu obalu Australije

Oko ciklona ušlo je na kopno južnije od očekivanog, valovi od 9 metara udaraju obalu - broje se žrtve i šteta

Fotografija vijesti
Više o

oluja Queensland

,

ciklon Yasi

Ciklon Yasi ušao je na kopno između Innisfalla i Cardwella, donoseći uraganske vjetrove i kišu koja ne pada nego jednostavno leti vodoravno, prema riječima svjedoka koji obavještavaju svijet o događanjima putem Twittera i Facebooka.

Najveća je panika bila u Cairnsu, najvećem gradu na obali, no oko ciklona ušlo je na kopno južnije od očekivanog. Gradići Tully i Townsville pogođeni su i valovima veličine preko devet metara, što je tri metra više od prvih predviđanja.

Vani je mračno i ne mogu sve vidjeti, ali mnoga velika stabla više nisu tamo gdje su bila. Kiša ne pada već dolazi horizontalno s vjetrom.
Stanovnica Townsvillea

Kako kaže vijećnik u Cassowary Coastu, ciklon Larry je malo dijete prema Yasiju. Stanovnici Castle Hilla izvještavaju da se ne može vidjeti što se točno događa, no s prozora svojih kuća vide da ogromnih stabala koja su bila uz ulice više nema.

Za sada se ne može niti početi procjenjivati šteta jer je većina stanovništva u kućama, a kako je glavni udar stigao oko ponoći, nestanak struje gotovo je potpuno onemogućio vidljivost. Ciklon nastavlja svoj put prema unutrašnjosti preko područja nedavno pogođenih poplavom.

U Townsvilleu su letjeli metalni krovovi na sve strane, a vjetrovi se sve više pojačavaju i dostižu maksimalne predviđene brzine od preko 300 kilometara na sat. Stanovnici javljaju da voda ulazi u kuće na sve strane, kroz zatvorena vrata i prozore jer kiša pada takvom snagom da je ništa ne može zaustaviti.

townsville.jpg
Idilični turistički grad Townsville stravično je devastiran

 

 

Uskoro opširnije...

02.02.2011. 17:31:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh