« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
GEO-IK-2

Rusi uspostavili vezu s izgubljenim satelitom

Niskoorbitni GEO-IK-2 trebao bi ispitati Zemljino gravitacijsko polje, Rusi rade na razvoju protuteže američkom sustavu GPS

Antena
Antena (Shutterstock)
Više o

GPS

,

orbita

,

Roskosmos

,

GEO-IK-2

Nakon privremenog prekida komunikacije, Rusija je u srijedu uspostavila vezu s vojnim satelitom koji je nestao u utorak nakon ulaska u pogrešnu orbitu, prenosi Hina. Satelit GEO-IK-2 lansiran je u utorak iz baze u Plesecku u sjevernoj Rusiji, ali je kontrola leta uskoro izgubila vezu s njim.

Prije dva mjeseca Rusija je imala još jednu nezgodu kad nije uspjelo lansiranje triju satelita koji su trebali biti protuteža američkom sustavu GPS.

"Parametri orbite satelita su utvrđeni i kontakt s njim sad je stabilan", kaže se u izjavi zapovjednika ruskih svemirskih snaga generala Olega Ostapenka koju je objavilo ministarstvo obrane.

Stručna skupina utvrđuje je li satelit ušao u beskorisnu orbitu u kojoj ne bi mogao izvršiti zadatak, kaže se u priopćenju. Niskoorbitni GEO-IK-2 trebao je ispitati Zemljino gravitacijsko polje kako bi se vidjelo postoji li mogućnost iskorištavanja u vojne svrhe kod navođenih balističkih projektila.

02.02.2011. 19:07:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh