« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Christian Bale, mračan i opasan

Nolanov Batman govorio je za Metro samo dan nakon uhićenja zbog obiteljskog nasilja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Christian Bale

,

Vitez tame

,

Aaron Eckhart

,

Batman: Početak

,

Chris Nolan

S ekipom filma ‘Vitez tame’ sastali smo se u četvrti Marina u Barceloni. Film britanskog čarobnjaka režije Chrisa Nolana prethodnog je vikenda upravo bio srušio sve rekorde gledanosti u SAD-u. Odličan ljetni blockbuster stigao je u kina na valu glasina, nošen novinskim tračevima o tragičnoj smrti australskog glumca Heatha Ledgera čija je izvedba shizofrenog Jockera u Nolanovu filmu mnogo strašnija od Nicholsonove u filmu Tima Burtona iz 1989.

No, u Kataloniji svi govore o samom Batmanu, to jest Christianu Baleu.

Tridesetčetverogodišnji velški glumac samo dan prije našeg razgovora bio je, naime,  nakratko uhićen pod optužbom da je u jednom londonskom hotelu fizički napao svoju majku i sestru. Još prije početka razgovora, međutim, žena iz Warner Brosa jasno nas je upozorila: ‘Bez ikakvih osobnih pitanja. U protivnom ćemo prekinuti intervju.’

Batman iz žitnih pahuljicaChristian Bale se prvi put na televiziji pojavio kao devetogodišnji klinac u reklami za žitne pahuljice. Proslavio se ulogom u Spielbergovoj drami ‘Carstvo sunca’ kad mu je bilo 13 godina. Nastupao je u kazalištu London West End uz Rowana Atkinsona. Odglumio je psihopata u ‘Američkom psihu’, a vidjeli smo ga i u filmovima ‘Shaft’, ‘Equilibrium’...

Nakon nekoliko minuta razgovora s nasmijanim Aaronom Eckhartom koji tumači lik Dvoličnog Harveyja, našem je stolu napokon prišao Bale. Kratko podšišana kosa i trodnevna brada davali su mu umoran, gotovo opasan izgled, tako bi mu se čovjek teško i odvažio postaviti ikakvo osobno pitanje. Stoga smo razgovarali o odličnom ‘Vitezu tame’, mnogo boljem, mračnijem i spektakularnijem od filma ‘Batman: Početak’ iz 2005.

- Slažem se s tom ocjenom. Prvim smo filmom željeli vratiti publiku filmovima o Batmanu - kaže Bale, aludirajući na razočaravajući film ‘Batman i Robin’ s Georgeom Clooneyjem.

- Filmom ‘Batman: Početak’ Nolan je uspio uvjeriti publiku u svoju koncepciju humanijeg, stvarnijeg Batmana. Zato smo svi, od glumaca do tehničke ekipe, s više samouvjerenosti radili ovaj film. Samouvjerenosti, kažem, ne arogancije.

U ‘Vitezu tame’ Jocker primorava Brucea Waynea/Batmana da promisli o posljedicama svojih postupaka, jer što se više trudi očistiti Gotham od zlikovaca, to više kaosa stvara.

- Je li Batman heroj ili zlikovac? - pita se Bale. 

- To ostaje nejasno. Jasno je, međutim, da što se više Bruce Wayne posvećuje Batmanu, to više uništava svoj privatni život, kao i priliku da ga uopće ima.

Nakon filmova ‘Batman: Početak’ i  ‘Prestige’, ovaj film je treća zaredom suradnja Nolana i Balea. Je li u elegantnom redatelju nezavisnih filmova ‘Following’ i ‘Memento’ Bale pronašao svog dvojnika?

- Naše se prijateljstvo temelji na radu - objašnjava glumac.

- Chris je vrlo precizan redatelj, temeljit u pripremama.. Ja pak nemam nikakve glumačke naobrazbe, oslanjam se na trenutak, na osjećaj. Zato na setu stalno postavljam pitanja, a Chris na svako ima inteligentan, pravovaljan odgovor. Glavno što sam od njega naučio jest da sve ono što je važno i logično u stvarnom životu, na filmu prestaje biti logično i važno.

Bale u 5 poteza1974.: Rođen u Pembrokeshireu, u Walesu
1987.:  Sa samo 13 godina nastupa u glavnoj ulozi u ‘Carstvu sunca’
1993.: Nakon nekoliko godina izbivanja s ekrana, vraća se filmom ‘Swing Kids’
2000.: Igra Patricka Batemana u filmu ‘Američki psiho’ prema kultnom romanu Breta Eastona Ellisa
2005.: Prihvaća ulogu Brucea Waynea/Batmana u filmu  ‘Batman: Početak’
Steven Spielberg bio je taj koji je otkrio talent Christiana Balea, povjerivši mu kao 13-godišnjaku glavnu ulogu u svojoj ratnoj epopeji ‘Carstvo sunca’. U posljednjih deset godina zvijezda ‘Batmana’ odigrala je nekoliko uznemirujućih uloga, od one u ‘Američkom psihu’ snimljenom prema kultnom Ellisovu romanu do uloge u  ‘Strojovođi’ (‘The Machinist’) Brada Andersona za koju je morao smršavjeti tridesetak kilograma u samo tri mjeseca.

- Uvijek sam uživao dovodeći se u filmovima u teške situacije. Glumačka profesija ponekad te  prisili da izgubiš ravnotežu, jer riječ je o poslu koji ti omogućava da shvatiš bogatstvo i složenost života. Ponekad zavidim ljudima koji ne razumiju tuđe mišljenje, koji nemaju nikakvih sumnji. Jer ja, ja neprestano sumnjam.

Što je sljedeći korak na njegovu začudnom putu koji bi ga jednoga dana mogao dovesti i do Oscara? Pa, kao prvo, nova, četvrta verzija ‘Terminatora’ koju režira McG., a Bale nastupa u ulozi pobunjenog ratnika Johna Connora.

- Tek sam započeo snimati. Baš kao i Batman, Terminator je ikona koju treba nanovo oživiti. Sa zadnjim filmom ljudi su izgubili vjeru u taj lik. A mi ćemo vratiti nadu!

Piše: Piše: Jérôme Vermelin, Metro Francuska
31.07.2008. 23:33:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh