« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
BIJEG IZ KAOSA

Četiri libijska zrakoplova sletjela na Maltu, putnici traže azil

Na Maltu su sletjela dva libijska borbena zrakoplova i dva civilna helikoptera, provjerava se identitet putnika

Malta
Malta (Wikipedia)
Više o

Malta

,

Libija

,

libija prosvjedi

Dva libijska borbena zrakoplova i dva civilna helikoptera neočekivano su u ponedjeljak sletjeli na Maltu, izjavili su očevici, a prema vojnim izvorima piloti zrakoplova zatražili su politički azil. Malteške vlasti priopćile su da su im libijski piloti rekli da su pobjegli iz zemlje jer im je bilo zapovijeđeno da bombardiraju prosvjednike. Zrakoplovi su poletjeli iz vojne baze nedaleko od Tripolija, prenosi Hina.

Reporteri lokalnih novina vidjeli su da su zrakoplovi tipa Mirage sletjeli u međunarodnu zračnu luku u Valletti. Vojni izvori su rekli da je zrakoplovima bilo dopušteno slijetanje jer su piloti najavili da namjeravaju tražiti azil.

Izvori u zračnoj luci izjavili su da su dva helikoptera u kojima je bilo sedmero ljudi, a koji su rekli da su francuski državljani, također sletjela na isti aerodrom. Malteške vlasti provjeravaju njihov identitet, kazali su izvori.

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova nije mogao potvrditi tu informaciju jer se još uvijek provjerava.

Nemiri u Tripoliju zaprijetili Gadafiju

Četiri desetljeća duga vladavina libijskog čelnika Moamera Gadafija u ponedjeljak je dodatno ugrožena prelijevanjem protuvladinih prosvjeda po prvi puta u glavni grad Tripoli gdje su snage sigurnosti ubile više desetaka ljudi.

Prosvjednici su izašli na ulice Tripolija, plemenski i vjerski čelnici govorili su protiv Gadafija a neke vojne postrojbe prešle su na stranu oporbe u pobuni u kojoj je do sada više od 200 ljudi izgubilo život. Vojni zrakoplovi su bojevim streljivom pucali na protuvladine prosvjednike, izvijestila je televizijska postaja al-Džazira, no tu se vijest nije moglo neovisno potvrditi.

Jedan od Gadafijevih sinova rekao je da će se libijski čelnik boriti protiv pobune do "posljednjeg čovjeka".

Koalicija libijskih islamskih vođa izdalo je fatvu u kojoj svim muslimanima propisuje kao obvezu pobunu protiv Gadafijevog režima i zahtijeva oslobađanje svih uhićenih prosvjednika. Libijski dnevnik u privatnom vlasništvu Kurina objavio je da je libijski ministar pravosuđa Mustafa Mohamed Abud Al Dželeil dao ostavku na položaj zbog "pretjerane uporabe sile protiv prosvjednika" no ta vijest još nije službeno potvrđena.

Kako se prosvjed prelio iz žarišta pobune Bengazija neke organizacije i novinske agencije javile su, pozivajući se na informacije dobivene od stanovnika libijskih gradova, da izgleda da je libijska oporba preuzela nadzor nad nekoliko gradova na istoku zemlje.

"Pali su mnogi gradovi, osobito na istoku i na obali. Vojska se pridružila" pobuni naroda protiv Gadafija, prenio je AFP riječi predsjednice FIDH-a (Međunarodnog saveza liga za ljudska prava) Suair Belasen, koja je poimence spomenula Bengazi i Sirt.

Belasen je ustvrdila da je od početka prosvjeda u Libiji poginulo između 300 i 400 ljudi. Ista je agencija, međutim, pozivajući se na izjave očevidaca, javila da je u Sirtu "mirno" i da nije u rukama pobunjenika.

Neki analitičari su sugerirali da Libija ide prema građanskom ratu. "Libija je najvjerojatniji kandidat za građanski rat jer je vlada izgubila nadzor nad dijelovima teritorija", rekao je Šadi Hamid, voditelj istraživanja u Brookings Doha centru u Kataru.

"Mislim da će ono što će se dogoditi biti mnogo kaotičnije od onoga što smo vidjeli u Egiptu i Tunisu. Gadafi i njegovi sinovi nemaju kamo ići... Oni će se boriti", ocijenio je Geoff Porter, analitičar za sjevernu Afriku internetskog portala Wikistrat.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u ponedjeljak je izjavio da je vidio neke informacije koje sugeriraju da je libijski čelnik Gadafi na putu za Venezuelu no izvor iz venezuelanske vlade tu je informaciju opovrgnuo.

21.02.2011. 21:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh