« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
LUDO ...

Češnjak omiljen među špekulantima

Čak i ako vas kumica na placu uvjerava da je to "pravi domaći" češnjak, četiri od pet glavica češnjaka kojim se trguje u svijetu dolazi iz - Kine. A veletrgovci su "otkrili" i da je on odličan i za špekulacije

Kako zaraditi na- češnjaku?
Kako zaraditi na- češnjaku? (Shutterstock)
Više o

Kina

,

češnjak

U Kini koja je daleko najveći proizvođač češnjaka na svijetu je istok zemlje prije godinu dana doista pogodlo mnoštvo kiša i snijeg. To je uzrokovalo nagli rast cijene češnjaka, ali taj porast se još mogao objasniti prirodnim nedaćama.

Ali u 2016. se svjetska cijena češnjaka još jednom - udvostručila, sa oko jednog na dva eura po kilogramu. Deutschlandfunk citira analitičara za tržište sirovinama Tonga Xina koji tvrdi: razlog tome je isključivo pohlepa špekulanata. Češnjak je sirovina kao i svaka druga i svjetska cijena je podložna zakonu ponude i potražnje. Ali češnjak je zapravo prilično specifičan jer je i svjetsko tržište razmjerno maleno: ukupno je to dvadesetak milijuna tona, a u Kini se proizvede gotovo 80%.

Maleno tržište na koje je lako utjecati

A to znači da je kineskim špekulantima razmjerno jednostavno utjecati na čitavo svjetsko tržište, a kako objašnjava Tong Win, tamošnji špekulanti su jedva dočekali takav oblik investicije: "Do ove godine su cijene nekretnina u Kini rasle kao lude, ali vlada je uspjela ove jeseni obuzdati taj rast. To znači da je novac preskočio sa tržišta nekretnina u novo područje."

Zapravo se upravo ubire novi urod češnjaka, ove godine je dobro rodio ali cijena je i dalje (pre)visoka. Jer dobar dio uroda su otkupili veletrgovci, a obzirom da se češnjak dobro može skladištiti sada čekaju da cijena postane još veća. Jedina utjeha svima koji ne mogu zamisliti svoje varivo bez par češnja češnjaka jest - takve špekulacije obično ne traju dugo. Već 2009. i 2010. je, podsjeća Deutschlandfunk, cijena češnjaka narasla nebu pod oblake da bi 2011. "puknuo" taj balon češnjaka.

Piše: Anđelko Šubić/DW
18.12.2016. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh