« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
tajni projekt

Česi sedamdesetih planirali tunel do Jadrana

Tunel se u 350 kilometara trebao protezati od Čeških Budejovica do Trsta.

Više o

komunizam

,

češki turisti

,

češki projekt tunel

,

Adriaport

,

Česi tunel do mora

Za dva sata iz južne Češke do Jadranskoga mora vlakom? Ludo? Ne u očima čehoslovačkih inženjera iz sedamdesetih. Prema češkim novinama 'Lidove Noviny' postojao je vrlo razrađen plan gradnje tunela od Češke Budejovice, na jugu Češke, do Trsta. Zadnja stanica trebao bi biti umjetan otok, čehoslovački teritorij, koji se trebao zvati Adriaport. Otok su planirali stvoriti od ostataka materijala prilikom kopanja tunela.

'Možda zvuči kao zemlja 'Utopia', ali s tehničke strane to je bilo izvedivo.', kazao je Jiří Svoboda, šef Pragprojekta, češke kompanije za podzemno projektiranje i radove. Prema njegovu mišljenju ti planovi iz 70' nti danas nisu nemogući za ostvariti.'Trebali bismo samo unaprijediti sustave zaštite od požara', kazao je za Lidove Noviny.

Prema planovima iz 1975 godine, putnici bi sjeli u specijalne transportne automobile koji bi ih doveli do 12 kilometara od Adriaporta, ostatak puta prevalili bi uobičajenim prijevozom. Cijeli projekt prema današnjim cijenama stajao je oko tri bilijuna čeških kruna, 50.000.000.000 američkih dolara, a gradnja 350 kilometara dugog tunela planirana je na trideset godina.  

Ovaj projekt dovoljno govori koliko je Česima značilo Jadransko more. Ono je i danas najpopularnija destinacija za ljetovanje, a tako je već godinama. U komunističko vrijeme bilo je to jedno od rijetkih mjesta kamo su mogli otputovati na 'egzotičan' odmor na more.

Piše: Jan Stepanek, MWN, Metro Češka
15.05.2009. 11:08:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh