« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
liberalizacija

Česi će moći posjedovati heroin i kokain za osobnu upotrebu

Češka će novim zakonom odobriti posjedovanje manje od 1,5 grama heroina, grama kokaina ili 15 grama marihuane

(Miroslav Kiš/Cropix)
Više o

marihuana

,

heroin

,

kokain

,

hašiš

,

lake droge

,

Daniela Kovarova

,

Češka droga

Češka vlada prihvatila je prijedlog o novim ograničenjima za posjedovanje droga. Tako u toj zemlji posjedovanje manje od 1,5 grama heroina, grama kokaina ili dva grama pervitina (psihostimulativna droga porijeklom iz Češke) više neće biti kazneno djelo.

Od 1. siječnja moći će se za osobnu uporabu posjedovati i do 15 grama marihuane, što će se smatrati prekršajem, ali za te količine trave neće se ići u zatvor.

Još prije tjedan dana češka je vlada objavila popis koje će se biljke i gljive smatrati halucinogenima. Nove odredbe također na snagu stupaju početkom 2010., a među navedene biljke spadaju konoplja, koka ili kaktusi koji sadrže meskalin. Ljudi će moći uzgajati najviše pet takvih biljaka, a broj dopuštenih halucinogenih gljiva iznosi 40.

Protiv ovih odredbi pobunili su se uzgajivači kaktusa na koje bi utjecala zabrana držanja više od pet biljaka s meskalinom. No, ministrica pravosuđa Daniela Kovarova im je zajamčila da neće biti kažnjeno gonjeni ako kaktuse uzgajaju u botaničke ili znanstvene svrhe. Dozvolu za uzgoj kaktusa moći će dobiti od ministarstva zdravstva.

Za uzgajanje većih količina navedenih biljaka Česima će prijetiti do šest mjeseci zatvora, a u slučaju halucinogenih gljiva čak do godine dana zatvora.

Novi zakon razlikuje posjedovanje marihuane i hašiša za osobnu upotrebu od posjedovanja ostalih droga.

15.12.2009. 18:45:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    15.12.2009. 19:50
    selim se u češku :-D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh