« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ZNATE LI?

Čemu osjećaj krivnje na dijeti?

Žene zapravo ne smanjuju količine hrane koju konzumiraju, nego povećavaju osjećaj krivnje nakon jela

Pazite li koliko jedete?
Pazite li koliko jedete? (Arhiva)
Više o

hrana

,

dijeta

,

žene

Dijete su ponovno u modi, čim dođu ljepši dani i laganija odjeća - odmah se krene na vježbanje, jer nakon zime i svih mogućih blagdana sigurno ima pokoja kila viška koje se treba riješiti da bi mogli izgledati bolje.

No, da ne bi bilo jednostavno, dijete su problematične - osim što gotovo svi odustanu nakon tjedan dana, postoje i neki psihičke posljedice.

Naime, novo istraživanje nizozemskih stručnjaka dalo je uvid u loše posljedice dijeta, jer je pokazalo da žene zapravo ne smanjuju količine hrane koju konzumiraju, nego povećavaju osjećaj krivnje nakon jela

U istraživanju je čak 45 posto mladih djevojaka priznalo da je na dijeti, a većina je to napravila tako da si je zadala restrikcije u prehrani čime su se, zapravo, lišile uživanja u hrani i povećale osjećaj krivnje nakon svakog zalogaja. 

Testiranje je provedeno na način da su žene glumile kušačice hrane, grickajući pomalo visoko i nisko kaloričnu hranu, a nakon toga su ispunjavale upitnik o osjećaju krivnje, stavovima prema hrani, emocijama te učestalosti dijeta i brizi o hrani.

Rezultati su pokazali da su žene koje su često na dijeti pojele jednak broj kalorija kao i one koje se ne opterećuju time.

No, za razliku od druge skupine, "dijetašice" su imale vrlo snažan osjećaj krivnje za svaki visokokalorični zalogaj.

Upravo su osjećaj krivnje stručnjaci proglasili glavnim razlogom za neuspjeh dijeta, jer se zapravo nije radilo o kvalitetnim promjenama u načinu prehrane nego pokušaju dobivanja rezultata u vrlo kratkom vremenu, što je nemoguće.

Stoga, ako imate višak kilograma nakon zime, promijenite filozofiju ishrane umjesto da si zadajete zadatke koje ne možete ispuniti.

17.03.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    17.03.2021. 11:04
    kao dsa im netko uskracuje nesto
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh