« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
EKD

Čelnica njemačkih protestanata podnijela ostavku

Margot Kaessmann odstupila je s dužnosti zbog skandala koji je nastao nakon što je prošla kroz crveno svjetlo u alkoholiziranom stanju

(Getty Images)
Više o

alkohol

,

Margot Kaessmann

,

njemački protestanti

,

Njemačka evangelička crkva

,

EKD

Predsjednica Vijeća Njemačke evangeličke crkve (EKD) i protestantska biskupica Margot Kaessmann podnijela je u srijedu u Hannoveru ostavku na sve svoje dužnosti unutar njemačke Protestantske crkve zbog skandala koji je nastao pošto je uhvaćena za upravljačem svog automobila u alkoholiziranom stanju.

"Ne mogu ignorirati činjenicu da moja dužnost, kako predsjednice Vijeća Njemačke evangeličke crkve tako i pokrajinske biskupice crkve u Donjoj Saskoj, trpi nakon ovih događaja", rekla je Kaessmann obraćajući se javnosti. Iz tog razloga odlučila je podnijeti ostavku na svoje visoke crkvene dužnosti. Pedesetjednogodišnja Kaessmann nastavit će karijeru kao pastorica protestantske crkve.

"Prošle sam subote počinila tešku pogrešku zbog koje iskreno žalim. Mislim da slobodno prosuđivanje i ukazivanje na etičke i političke izazove u novonastaloj situaciji više ne bi bilo moguće", zaključila je Kaessmann obrazlažući svoju odluku.

Kaessmann je u subotu navečer uhvaćena s 1,53 promila alkohola u krvi nakon što je prošla kroz crveno svjetlo na semaforu. Državno odvjetništvo u utorak je pokrenulo postupak protiv nje. Osim oduzimanja vozačke dozvole na godnu dana, prijeti joj i novčana kazna kao i ponovni ispit za stjecanje vozačke dozvole.

"Žao mi je što moram razočarati sve one koji su me molili da ostanem na svom položaju", rekla je Kaessmann. Vodstvo EKD-a izrazilo joj je povjerenje na izvanrednoj sjednici u utorak, ali joj je istodobno prepustilo donošenje odluke o budućnosti ostanka na dužnosti.

Margot Kaessmann je u listopadu prošle godine kao prva žena izabrana na mjesto predsjednice Vijeća Njemačke evangeličke crkve, najvišeg tijela njemačkih protestanata. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 18:32:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh