« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POTPUNI KAOS

U Grčkoj sukobi prosvjednika s policijom, štrajka tri milijuna ljudi

VIDEO - Demonstranti su na zgradu parlamenta bacali kamenje i plastične boce, a policija je reagirala suzavcem

(Getty Images)
Više o

suzavac

,

Grčka štrajk

,

Grčka prosvjed

,

demonstranti

U Grčkoj je danas započeo štrajk radnika u javnom i privatnom sektoru, i to zbog vladinih strogih mjera štednje. Promet i rad javnih službi u zemlji su potpuno paralizirani, a rad je obustavilo više od tri milijuna zaposlenika u vladinim službama, lokalnoj samoupravi, bolnicama, školama, sveučilištima, bankama, sudovima i brojnim tvornicama. Grčka je i u informativnoj blokadi jer štrajkaju i novinari.

Štrajkaši prosvjeduju protiv strogih vladinih mjera štednje kako bi se spriječio državni bankrot. Vlada je zamrznula plaće u javnom sektoru, neke i smanjila za 10 posto, a dob za umirovljenje podigla na 63 godine.

U prosvjednom maršu u Ateni danas je sudjelovalo 50.000 ljudi, a došlo je i do sukoba demonstranata s policijom koja je upotrijebila suzavac. Prosvjednici su prema zgradi parlamenta bacali kamenje i plastične boce, a zapaljeno je i nekoliko požara.

I dok je zemlja na rubu propasti, očekuje se da će vlada idući mjesec dodatno povećati porez na dodanu vrijednost, da će opet porasti cijene naftnih derivata, a državna i privatna poduzeća najvjerojatnije će ukinuti sve bonuse koje zaposlenici dobivaju.

24.02.2010. 17:57:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh