« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
LEGITIMNA PRAVA

Latinska Amerika podržala Argentinu u pogledu Falklanda

Može li Velika Britanija sve samo zato što je stalna članica Vijeća sigurnosti, dok ostali ne mogu ništa, zapitao se brazilski predsjednik

(Shutterstock)
Više o

nafta

,

Latinska Amerika

,

Falklandski otoci

,

Luiz Inacio Da Silva

,

Las Malvinas

Predsjednici 25 država sudionica sastanka na vrhu Latinske Amerike i Kariba jednoglasno su podržali argentinsko stajalište o Falklandskim otocima u jeku obnovljenih napetosti zbog britanskog istraživanja podmorja u potrazi za naftom, piše u srijedu BBC Mundo.

Britanci su u utorak odbacili prigovore Argentine o istraživanju podmorja na širem području Falklandskog otočja u potrazi za nalazištima nafte, uz objašnjenje da se ona provode u skladu s međunarodnim pravom.

U prihvaćenoj deklaraciji sudionici summita podržali su "legitimna prava" Argentine, prenosi BBC Mundo i dodaje da su Brazil i Venezuela bili najoštriji u osudi Londona, a brazilski predsjednik Luiz Inacio "Lula" Da Silva kritizirao je i UN.

"Kakvo je političko objašnjenje Ujedinjenih naroda za to što se o tom pitanju nisu izjasnili? Može li Velika Britanija sve samo zato što je ona stalna članica Vijeća sigurnosti, dok ostali ne mogu ništa", zapitao je Lula na svečanosti zatvaranja summita.

Svi sudionici jednoglasno su prihvatili izjavu Grupe iz Rija kojom se Argentina i Velika Britanija pozivaju da donesu rješenje uz potporu UN-a i Organizacije američkih država. Prihvaćeno je i posebno izvješće o "istraživanju fosilnih goriva na kontinentu".

Argentinski premijer Jorge Taiana najavio je da će u srijedu s glavnim tajnikom UN-a, Banom Ki-Moonom razgovarati o britanskom istraživanju podmorja oko Falklandskih otoka, koje Buenos Aires naziva Malvinima (Las Malvinas).

Unatoč porazu u ratu 1982., u kojem je poginulo 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih, Argentina i dalje traži priznanje suverenosti nad tim otocima koje je 1833. okupirala Britanija. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 18:52:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh