« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
HMMM...

Čaša vina je i dobra i loša za vas

Smatra se da vino i ekstra djevičansko maslinovo ulje može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti... no, može vam napraviti i probleme

Može, ali malo...
Može, ali malo... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vino

,

crno vino

Vino je jedno od najstarijih pića od davnina, pa ga neki slave, a drugi kude zbog toga što im je fino ili su od njega završili u problemu - u svakom slučaju, rijetki su oni koji su potpuno diferentni prema njemu.

Vjerojatno ste do sada čuli da čaša crnog vina može biti dobra za vaše zdravlje. Smatra se da vino i ekstra djevičansko maslinovo ulje može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti. No, novija istraživanja sugeriraju da bi veza između vina i kardiovaskularnih bolesti ipak mogla biti nešto drugačija.

"Još uvijek nije jasno je li vino izravno povezano sa zdravstvenim koristima ili su u pitanju neki drugi čimbenici. Može biti da osobe koje piju vino imaju zdraviji način života i zdraviju prehranu, primjerice mediteransku, za koju se zna da je kardioprotektivna", rekao je dr. Robert Kloner, direktor kardiovaskularnih istraživanja na Medicinskim istraživačkim institutima u Huntingtonu i profesor medicine na Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji.

Evo kakve sve učinke vino može imati na vaše srce.

Može izazvati nepravilan rad srca - nekoliko studija pokazalo je da konzumacija većih količina vina može negativno utjecati na rad srca, pri čemu se povećava rizik od aritmije. Jedna studija objavljena u časopisu Journal of Cardiology pokazala je da unos više od 36 grama alkohola dnevno povećava rizik od atrijalne fibrilacije za 34%.

>> Je li crno vino stvarno zdravo za srce? >>

Može oslabiti vaše srce - prekomjerna konzumacija alkohola može imati toksičan učinak na vaše organe, uključujući i srce. Prema izvješću objavljenom u časopisu World Journal of Cardiology, jedan od uzroka zatajenja srca i slabijeg rada srčanog mišića jest pretjerana konzumacija alkohola, prenosi Eat this. Kako bi se spriječila ova bolest, trebali biste izbjegavati alkohol.

Može uzrokovati povišen krvni tlak - dugoročno, konzumacija alkohola može uzrokovati povišen krvni tlak, a može povećati i rizik od hipertenzije, perifernih krvožilnih bolesti i moždanog udara. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Addiction, konzumiranje 50 grama etanola dnevno povećava rizik od hipertenzije za 70%, a konzumacija 100 grama alkohola dnevno povećava rizik od hipertenzije za 250%.

>> Crno vino usporit će vam starenje >>

Pospješuje dobri kolesterol - umjerena konzumacija vina može povisiti razinu dobrog kolesterola (HDL). Smatra se da crno vino može biti posebno korisno jer povećava razine dobrog kolesterola. U studiji objavljenoj u časopisu Circulation sudjelovalo je 14 ispitanika, a istraživanje je pokazalo da svakodnevni umjereni unos alkohola povećava dobri kolesterol u prosjeku za 18% u usporedbi s ispitanicima koji nisu pili alkohol.

Vino čini trombocite "manje ljepljivima" - trombociti su vrsta krvnih stanica koje stvaraju krvne ugruške. Kada su trombociti ljepljivi, to povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka što u konačnici može dovesti do srčanog ili moždanog udara. Studije pokazuju da lagano ili umjereno ispijanje vina može smanjiti agregaciju i koagulaciju trombocita, smanjujući rizik od srčanih i moždanih udara.

Iako se za crno vino kaže da ima niz zdravstvenih blagodati, treba imati na umu da ispijanje crnog vina može imati pozitivne učinke samo ako se konzumira u malim i umjerenim količinama. Prekomjerne količine vina dugoročno mogu naštetiti vašem srcu.

09.04.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.04.2021. 19:17
    a 1casa bijelog vina dosta
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh